Dostupni linkovi

Gradsko vijeće Zenica odobrilo deblokadu računa rudnika, čeka se finalni potpis


Sa rudarima Zenice solidarisali su se kolege iz svih ostalih rudnika i stigli na protest u Zenicu, 30. marta.
Sa rudarima Zenice solidarisali su se kolege iz svih ostalih rudnika i stigli na protest u Zenicu, 30. marta.

Gradsko vijeće Zenice u četvrtak je odobrilo zahtjev tamošnjeg rudnika da im se odblokira račun, kako bi rudari mogli dobiti plate zbog kojih protestuju a dio njih štrajkuje glađu.

Ostaje, međutim, da zaključke Gradskog vijeća potpiše gradonačelnik Fuad Kasumović kako bi mogli da se realiziraju, prenosi Fena.

Predsjednik Sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine Sinan Husić pozvao je Kasumovića "da se najkasnije do 14.30 sati očituje po zahtjevima Gradskog vijeća".

Rudari na protestu 30. marta 2023.
Rudari na protestu 30. marta 2023.

Husić, je rekao da se rudari, koji su se okupili pred Gradskom upravom ujutro 30. marta, neće razići dok ne dobiju obećanje da će gradonačelnik tog grada postupiti po odluci Gradskog vijeća, koje je usvojilo tri zaključka.

Gradski vijećnici iskazali su punu podršku zeničkom rudniku, naložili gradonačelniku da što hitnije deblokira račun, te pozvali Elektroprivredu BiH, Rudnik Zenica i Gradsku upravu Zenice da u roku od 30 dana usaglase sporazuma kojim bi se na rate isplaćivao duga rudnika Gradu. Radi se o više od tri miliona konvertibilnih maraka (oko milion i po eura), prema riječima predstavnika sindikata.

Kasumović nije bio na sjednici Gradskog vijeća u četvrtak, ali rudari traže da ovlasti nekoga da u njegovo ime deblokira račun tog preduzeća.

Nekoliko stotina rudara iz sedam rudnika u Federaciji BiH u četvrtak su izašli pred Gradsku upravu u Zenici i podržali kolege u zeničkom rudniku.

Dugovanja

Gradska uprava ovoga grada u središnjoj Bosni, prošle je sedmice blokirala račun rudnika zbog višemilionskog duga za naknade prema gradu za gradsko zemljište.

Zbog toga zenički rudari nisu dobili februarske plaće i naknade za topli obrok, desetak ih od ponedjeljka štajka glađu, a svi radnici su obustavili rad 24. marta.

Prethodno su rudari u svim rudnicima u ovom entitetu u BiH u srijedu, 29. marta ujutro, održali jednosatni štrajk upozorenja.

Protest rudara u Zenici, 30. marta 2023.
Protest rudara u Zenici, 30. marta 2023.

Oko 1.000 rudara iz svih rudnika u sastavu Koncerna Elektroprivreda BiH u utorak su protestirali u Zenici ispred Gradske uprave tražeći sastanak s gradonačelnikom Zenice i deblokada računa Rudnika Zenica.

Rudari RMU Zenica su i prošle godine bili u generalnom štrajku, kad im je Grad Zenica također blokirao račun te su rudarima također kasnila primanja.

Grad Zenica je 20. jula 2022. deblokirao račun, a gradonačelnik Fuad Kasumović je tad obećao da "Grad Zenica do Nove godine neće ništa poduzimati po pitanju nove blokade".

Rudnik duguje Gradu Zenici oko tri miliona maraka (oko 1,5 milion eura), a Kasumović je tad kazao da će Grad Zenica oprostiti taj dug ako Elektroprivreda BiH, odnosno rudnik, isplati ta sredstva rudarima.

Rudnici su među najvećim dužnicima za poreze i doprinose u Bosni i Hercegovini.

Prema podacima Porezne uprave Federacije BiH, jednog od dva entiteta u BiH, dug RMU Zenica je krajem decembra prošle godine iznosio blizu 154 miliona maraka (oko 78 miliona eura), koliki je i dug Rudnika uglja Kreka iz Tuzle na sjeveru Bosne.

Dug Rudnika uglja Breza u središnjoj Bosni iznosio je oko 114 miliona maraka (oko 58 miliona eura).

XS
SM
MD
LG