Dostupni linkovi

Rudari Zenice i dalje bez plata, nastavljaju štrajk


Rudari u pratnji policije na magistralnom putu M17, 31. marta 2023.
Rudari u pratnji policije na magistralnom putu M17, 31. marta 2023.

Zenički rudari protestovali su u petak na magistralnom putu M17 u centralnoj Bosni, u blizini kuće gradonačelnika Zenice čiji potpis još čekaju kako bi dobili plate.

Protest je u popodnevnim satima 31. marta obustavljen ali neće obnoviti proizvodnju sve dok im se ne isplate plaća i topli obrok, a članovi Sindikalnog odbora ponovno odlaze u Dom rudara.

Predsjednik Sindikata Rudnika mrkog uglja Zenica Elvedin Avdić je istakao da ne žele praviti smetnju u odvijanju saobraćaja, a da će tokom vikenda Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije BiH odlučiti o narednim potezima, prenosi Fena.

On je za 4. april najavio mogućnost organiziranja novog štrajka upozorenja u svim rudnicima iz Koncerna Elektroprivreda BiH.

Rudari su tokom blokade magistralnog puta u petak nakratko bili probili policijski kordon na putu M-17, u naselju Perin Han, kod kuće zeničkog gradonačelnika Fuada Kasumovića.

Čeka se na potpis gradonačelnika

Rudari su prošlog petka prekinuli proizvodnju, tražeći deblokadu računa zeničkog rudnika, kako bi mogli dobiti plate, a dio njih je i štrajkovao glađu.

Gradsko vijeće Zenice u četvrtak je odobrilo zahtjev tamošnjeg rudnika da im se odblokira račun, kako bi rudari mogli dobiti plate zbog kojih protestuju a dio njih štrajkuje glađu.

Ostalo je, međutim, da zaključke Gradskog vijeća potpiše gradonačelnik Fuad Kasumović kako bi mogli da se realiziraju..

"Nas interesuje da se račun deblokira, nas politika ne interesuje i to je to", rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) predsjednik Sindikata rudnika Zenica Elvedin Avdić.

Naveo je kako još nemaju nikakve povratne informacije o zahtjevu ga gradonačelnik potpiše deblokadu računa i naglasio kako je to "bruka i sramota države".

"Ne znam šta će biti dalje. Šta radnici odluče dalje će tako i ići. Mi ko Sindikat što smo imali to smo završili. Ovo je sad isključivo do radnika i ovo je jad i čemer", naveo je Avdić.

Rudari na protestu 30. marta 2023.
Rudari na protestu 30. marta 2023.

Gradski vijećnici iskazali su punu podršku zeničkom rudniku, naložili gradonačelniku da što hitnije deblokira račun, te pozvali Elektroprivredu BiH, Rudnik Zenica i Gradsku upravu Zenice da u roku od 30 dana usaglase sporazuma kojim bi se na rate isplaćivao duga rudnika Gradu. Radi se o više od tri miliona konvertibilnih maraka (oko milion i po eura), prema riječima predstavnika sindikata.

Kasumović nije bio na sjednici Gradskog vijeća u četvrtak, dok je nekoliko stotina rudara iz sedam rudnika u Federaciji BiH na protestu pred Gradskom upravom podržalo kolege u zeničkom rudniku.

U petak. 31. marta gradonačelnikova stranka Bosanskohercegovačka inicijativa -Kasumović Fuad na konferenciji za novinare objavila je da Gradska uprava Grada Zenica neće postupiti po tim zaključcima. Gradonačelnik se nije oglašavao.

Dugovanja

Gradska uprava ovoga grada u središnjoj Bosni, prošle je sedmice blokirala račun rudnika zbog višemilionskog duga za naknade prema gradu za gradsko zemljište.

Zbog toga zenički rudari nisu dobili februarske plaće i naknade za topli obrok, desetak ih od ponedjeljka štajka glađu, a svi radnici su obustavili rad 24. marta.

Prethodno su rudari u svim rudnicima u ovom entitetu u BiH u srijedu, 29. marta ujutro, održali jednosatni štrajk upozorenja.

Protest rudara u Zenici, 30. marta 2023.
Protest rudara u Zenici, 30. marta 2023.

Oko 1.000 rudara iz svih rudnika u sastavu Koncerna Elektroprivreda BiH u utorak su protestirali u Zenici ispred Gradske uprave tražeći sastanak s gradonačelnikom Zenice i deblokada računa Rudnika Zenica.

Rudari RMU Zenica su i prošle godine bili u generalnom štrajku, kad im je Grad Zenica također blokirao račun te su rudarima također kasnila primanja.

Grad Zenica je 20. jula 2022. deblokirao račun, a gradonačelnik Fuad Kasumović je tad obećao da "Grad Zenica do Nove godine neće ništa poduzimati po pitanju nove blokade".

Rudnik duguje Gradu Zenici oko tri miliona maraka (oko 1,5 milion eura), a Kasumović je tad kazao da će Grad Zenica oprostiti taj dug ako Elektroprivreda BiH, odnosno rudnik, isplati ta sredstva rudarima.

Rudnici su među najvećim dužnicima za poreze i doprinose u Bosni i Hercegovini.

Prema podacima Porezne uprave Federacije BiH, jednog od dva entiteta u BiH, dug RMU Zenica je krajem decembra prošle godine iznosio blizu 154 miliona maraka (oko 78 miliona eura), koliki je i dug Rudnika uglja Kreka iz Tuzle na sjeveru Bosne.

Dug Rudnika uglja Breza u središnjoj Bosni iznosio je oko 114 miliona maraka (oko 58 miliona eura).

XS
SM
MD
LG