Dostupni linkovi

Rudari zabrinuti, zatvaranje rudnika nije rešenje


Rudar Senjskog rudnika
Rudar Senjskog rudnika

Izjava ministra privrede Srbije Željka Sertića od petka, 25. decembra, da država više neće pomagati nijednom preduzeću i da su joj dva najveća problema Rudarsko topioničarski basen Bor i rudnici Rasavica, izazvala je strah i zabrinutost rudara.

U Javnom preduzeću Rembas Resavica, sa 4.200 zaposlenih, svesni su da sa godišnjom proizvodnjom od 600 do 700 hiljada tona ne mogu da opstanu bez pomoći države, zbog čega se nadaju da će u narednih šest meseci biti pronađeno rešenje za njihove probleme.

Miloš Vesić, zamenik predsednika sindikata rudnika Rembas Resavica kaže za Radio Slobodna Evropa da rudari uplašeni i zabrinuti za svoju budućnost i da od države ne traže subvencije za plate već pomoć koja će im obezbediti stabilno i održivo poslovanje.

“Mi trenutne problem koje imamo u našoj firmi, a nagomilani su i ima ih puno, ne možemo da rešimo sami. Zbog toga tražimo pomoć države, ali ne pomoć u smislu da nam daju sredstva za plate, kakva se priča plasira u javnosti. Mi tražimo da nam država pomogne novim investicijama, popravljanju uslova za rad, mehanizacije za otkopavanje… Mi radimo prostim metodama kao što se radilo pre 30 do 50 godina, a u rudnike u poslednje tri decenije nije ništa ulagano”, kaže Vesić.

U okviru Javnog preduzeća Rudnici sa podzemnom eksploatacijom posluje devet rudnika koji se uglavnom nalaze u nerazvijenim delovima Srbije od Despotovca do Sjenice. Naš sagovornik kaže da bi njihovo gašenje imalo pogubne posledice, ne samo po rudare koji bi ostali bez posla već i za lokalne zajednice u kojima se nalaze.

“Rudari apsolutno nemaju drugu alternative, a u svim tim opštinama jedini privredni subjekti koji rade su rudnici, a rudari jedini primaju redovne plate. U slučaju gašenja rudnika bilo bi teško za sve te opštine i kompletno stanovništvo jer bi došlo do migracija. Dugoročno bi bilo više problema nego u trenutku ostajanja rudara bez posla”, kaže Vesić.

Zbog svega toga, rudari se nadaju, da će Vlada u poslednjem trenutku uspeti da pronađe neko rešenje, jer gašenje rudnika ne bi bilo dobro ni za državu ni za njenu privredu.

XS
SM
MD
LG