Dostupni linkovi

Rudari spremni za nastavak pregovora sa Vladom FBiH


Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika u Federaciji Bosne i Hercegovine
Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika u Federaciji Bosne i Hercegovine

Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH), izjavio je da će nakon sjednice Upravnog odbora ovog tijela, rudari biti spremni za nastavak razgovora sa Vladom FBiH o preostala tri zahtjeva.

"Ostali smo sinoć do kasno na pregovorima i nismo uspjeli rudarima prezentirati usaglašene zahtjeve, pa to danas činimo, Održat ćemo i ovu sjednicu i nakon toga moći ćemo raspravljati o preostale tri tačke koje se odnose na isplatu dnevnica rudarima za vrijeme trajanja radničkog neposluha i smjenu direktora 'Elektroprivrede' Admira Andelije", izjavio je Husić za Federalnu novinsku agenciju (FENA).

Husić očekuje da će biti postignut dogovor o preostalim zahtjevima kako bi rudnici iz koncerna Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (BiH) ponovo pokrenuli proizvodnju.

"Što se tiče Vlade Federacije i resornog ministarstva kao medijatora u ovom razgovoru - ovo je u suštini sporazum između Elektroprivrede i Sindikata radnika rudnika FBiH - stvar je završena. Mi smo izdogovarali sve što se tiče zahtjeva rudara odnosno sindikata rudara. Danas u 13 sati sindikat ima Upravni odbor nakon čega se trebaju oglasiti o nastavku pregovora da bi se potpisao navedeni sporazum. Što se tiče pregovora mislim da su oni završeni i treba ovaj sporazum potpisati i nastaviti s njegovom implementacijom – poručio je resorni ministar Nermin Džindić.

Naveo je da je bilo teško doći do sporazuma, čiji će detalji biti prezentirani nakon sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Podsjećamo, na prvom sastanku Sindikata radnika rudnika u FBiH i pregovaračkog tima Vlade FBiH, koji je održan 30. novembra postignut je dogovor o 10 od ukupno 13 zahtjeva rudara.

Rudari sedam rudnika sa područja Federacije BiH koji su dio koncerna "Elektroprivrede BiH", obustavili su rad 23. novembra, kada su i protestvovali pred zgradom Vlade Federacije BiH u Sarajevu.

Dan kasnije, nakon što su prenoćili ispred zgrade entitetske Vlade, donijeli su odluku o prekidu protesta, ali je nastavljena obustava rada.

Rudari, izmeđ ostalog, zahtjevaju smjenu direktora Javnog preduzeća "Elektroprivreda BiH" Admira Andelije i direktora Rudnika "Kreka" Huseina Trumića.

XS
SM
MD
LG