Dostupni linkovi

Rubin: Rusija koristi medije da razvodni podršku Balkana NATO-u


James Rubin
James Rubin

Kremlj koristi „informacije kao oružje rata“ da podijeli saveznike Sjedinjenih Država na Balkanu, a mediji u regionu moraju pojačati napore da otkriju ruske dezinformacije i razdvoje ih od istine, rekao je američki diplomata Džejms Rubin u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

Rubin, američki koordinator u Centru za globalno angažovanje Stejt departmenta, pozvao je medije u regionu da pojačaju napore da identifikuju ruske dezinformacije i da ih razlikuju od stvarnih informacija.

Prema njegovim riječima, Kremlj to vidi kao komponentu šire strategije jer, kako kaže, Rusija zna da ne može ideološki da dominira ratom u Ukrajini konvencionalnim ili tradicionalnim sredstvima.

"Oni pokušavaju da iskoriste svaku tehniku koju mogu da podijele Zapad u njegovoj podršci Ukrajini“, rekao je on.

Rubin je razgovarao sa bugarskom službom Radija Slobodna Evropa u Sofiji, jednoj od stanica tokom njegove trenutne evropske turneje.

Njegov cilj tokom ove turneje je da se angažuje sa vladama i podstakne ih da neguju odlučnost da identifikuju dezinformacije i imaju sposobnost da preduzmu efikasne mjere protiv njih.

On je rekao da, iako svaka zemlja ima pravo na slobodu izražavanja i mediji imaju pravo da izveštavaju o izjavama stranih vlada, treba da se uzdrže od širenja dezinformacija stranih vlada bez otkrivanja izvora.

"U demokratskom društvu, neophodno je koristiti sve raspoložive alate da se napravi razlika između dezinformacija i akcija koje orkestrira Kremlj sa ciljem da izazovu podele. Ove akcije imaju za cilj ometanje demokratskog procesa i podrivanje podrške NATO-u", rekao je on.

On je naveo da je njegova uloga da obezbijedi transparentnost i otkrije sve veze sa ruskim medijima, omogućavajući svakoj vladi da odluči kako da odgovori. On je napomenuo da su Bugarska, uz Slovačku i Crnu Goru, među zemljama u kojima je Rusija vršila finansijski uticaj i potkupljivala političare i medije.

Sjedinjene Države su takođe svjesne značajne potrošnje Kine, koja se kreće u milijardama dolara, na razvoj onoga što su nazvali globalnim „sistemima za manipulaciju dezinformacijama“. Međutim, kineska taktika se razlikuje od ruske.

Kineske vlasti besplatno nude svoju novinsku uslugu Ksinhua medijima u određenim zemljama, ali ograničavaju novine da koriste druge nezavisne zapadne novinske agencije.

„To znači da afrički novinar koji piše članak o svetu piše ga iz kineske perspektive, govoreći da se u Americi dešavaju strašne stvari i da se divne stvari dešavaju u Kini“, rekao je on.

On je naglasio da se SAD trude da obezbede transparentnost u ovakvim situacijama. Tako će čitaoci biti svesni da vest dobijena iz novina potiče iz Kine.

XS
SM
MD
LG