Dostupni linkovi

Izumitelj Rubikove kocke: Svet se promenio na gore


Rubikova kocka
Rubikova kocka

Za skoro pola veka od nastanka kultne Rubikove kocke, svet se promenio na gore na mnogo načina, pogođen klimatskim promenama, prenaseljenošću i rasipništvom, rekao je njen mađarski pronalazač.

Višebojna slagalica 3k3k3, koja je postala jedna od najistaknutijih inovacija u Mađarskoj, i dalje je popularna među mladima i starima, sa stotinama miliona prodatih širom sveta.

Erno Rubik, 78, strastveni baštovan koji uzgaja sukulente (Mesečev kamen) u svojoj savremenijoj kući u predgrađu Budimpešte, rekao je da je, iako je tehnološki razvoj unapredio svet, ukupan skor promena - negativan.

"Priroda ima sisteme koji mogu da povrate ravnotežu ako se pomeri", rekao je Rojtersu na terasi svoje kuće na kojoj dominiraju kvadratni oblici, koje je takođe on dizajnirao.

"Drastično smo poremetili ovu ravnotežu", kazao je mađarski arhitekta.

"Za mene je najbolnije što više ne znamo šta znači biti skroman, ekonomičan ili štedljiv", dodao je Rubik.

Rubik, čija se najpoznatija kreacija oslanja na fokus, rešavanje problema i praktičan pristup, rekao je da je uloga obrazovanja najvažnija u pripremi mlađih generacija da se suoče sa posledicama.

"Treba uložiti mnogo više, ne samo novca, već pažnje, energije i intelektualnog truda kako bi buduće generacije bilje bolje pripremljene da se nose sa našim greškama", rekao je Rubik.

On je takođe upozorio na prekomernu upotrebu digitalnih igara i uređaja od strane dece, rekavši da to sužava njihove mogućnosti učenja u realnom svetu.

"Ako stvarnost vidim samo kroz virtuelno sočivo, to drastično umanjuje iskustvo", rekao je mađarski arhitekta.

"Kao da ne čitate knjigu sami, već vam neko sumira njen sadržaj," dodao je.

"Počinjemo da gubimo vezu sa stvarnim svetom", zaključio je Erno Rubik.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG