Dostupni linkovi

RTCG negoduje zbog besplatnog izbornog reklamiranja stranaka


Zgrada Radio televizije Crne Gore
Zgrada Radio televizije Crne Gore
Predizborna kampanja za predstojeće parlamentarne izbore koji treba da se održe polovinom oktobra nije ni počela, a način reklamiranja partija već "uzburkava duhove".

Uprava medijskog javnog servisa negoduje zbog zakonske obaveze da strankama besplatno ustupi reklamni prostor.

Prema mišljenu direktora RTCG Rada Vojvodića, zakonska obaveza medijskog Javnog servisa da besplatno ustupi vrijeme za reklamiranje partija u predizbornoj kampanji predstavlja gušenje Javnog servisa i pretvara ga u oglasnu tablu političkih partija.

"Kada sam došao na poziciju generalnog direktora računao sam na novac od kampanje, a ovako ćemo biti u minusu 500 - 600 hiljada eura", rekao je Vojvodić, odbijajući da zbog toga na kraju godine odgovara za stepen realizacije biznis plana.

Savjet RTCG sada nezadovoljnom menadžmentu predlaže da, iako je po zakonu dužna da obezbijedi besplatno predizborno predstavljanje, za finansiranje političkog marketinga traži pomoć Vlade i parlamenta.

Član Savjeta RTCG Goran Đurović, čini se, nije uvjeren da je realno od Vlade i Skupštine očekivati pomoć.

“Za sada ja nijesam primijetio neku veliku zainteresovanost da se, niti kada je parlament u pitanju, niti kada je vlada, da se da neka finansijska podrška Javnom servisu. Sa druge strane, postoji prostor za unutrašnje konsolidovanje biznis plana na način što će morati da se realizuje odluka Savjeta RTVCG da se u narednom periodu smanji borj zapošljenih, blizu 100 ljudi treba da ode“, kaže Đurović.

U Ministarstvu finansija danas nije bilo moguće saznati da li postoji osnov da se menadžment državne radio-televizije nada finansijskoj pomoći ali nam je rečeno da će ga, ako dobije zvaničan zahtjev, Ministarstvo razmotriti.

Emilo Labudović
Emilo Labudović
Od mnoštva pozvanih parlamentaraca, u srijedu je bilo moguće dobiti izjavu samo od poslanika opozicione Nove srpske demokratije i dugogodišnjeg novinara državne TV, Emila Labudovića koji kaže da "ne razumije ljude iz Javnog servisa".

“Sa ove iste adrese na koju upućuju protest dobijaju svake godine oko 11 miliona i plus su svakog izbornog ciklusa ubirali značajna novčana sredstva. Budući da se radi o novcu sa iste adrese, kojom i ovako i onako gazduje skupština, a riječ je o parlamentarnim strankama koje su uglavnom učesnice predstojećih izbora, ne vidim baš razlog za toliku paniku u servisu. Tim prije što i onako ne posluju na dohodovnoj osnovi i da će na ovaj ili onaj način, kroz budžet, kroz dodatna sredstva oni nadoknaditi to što gube ovakvim zakonskim rješenjem“, kaže Labudović.

Ovakvo zakonsko rješenje će, međutim, značajnu korist donijeti partijama koje su, prema podacima na koje je podsjetio direktor RTCG Rade Vojvodić, već dužnici državne televizije jer najjača opoziciona Socijalistička narodna partija duguje preko 73, Srpska narodna stranka preko 23, a Pokret za promjene skoro 65 hiljada eura.

Prema procjeni menadžmenta državne radio-televizije, politički marketing za predstojeće parlamentarne izbore bi koštao oko 300 hiljada eura, a ovako će svaki podnosilac izborne liste svakodnevno imati tri minuta i deset sekundi besplatnog reklamiranja.
Ukoliko Vlada, na zahtjev uprave Javnog servisa odobri dodatnu sumu koja bi pokrila "besplatno" reklamiranje, to će u krajnjem platiti građani koji inače, svake godine izdvajaju značajna sredstva za finansiranje partija, kao i za svaku predizbornu kampanju.

Dragan Koprivica
Dragan Koprivica
"Partije za redovan rad dobijaju 0, 5 posto tekućeg budžeta u godini. To kada se prevede u cifre ispada da partije u ovoj godini za redovan rad dobiju oko tri miliona eura. 20 posto od te sume se jednako dijeli svim partijama koje su u parlamentu, a 80 posto se dijeli srazmjerno broju mandata. Što se ovih predstojećih izbora tiče, partije će dobiti 0, 25 posto tekućeg budžeta, odnosno milion i po eura. Od toga 300 hiljada prije izbora, nakon predaje izbornih lista, a milion i 200 hiljada će biti podijeljeno nakon izbora, odnosno nakon što partije ispune svoje obaveze i predaju izvještaje Državnoj revizorskoj instituciji“, kaže Dragan Koprivica iz nevladine organizacije Centar za demokratsku tranziciju.

Prema Koprivicinim riječima, zakonsko rješenje po kom RTCG mora besplatno da reklamira političke partije Javni servis dovodi u zanimljiv položaj.

“Član 3 . Zakona o finansiranju političkih partija prilog nedvosmisleno definiše kao pružanje usluge ili proizvod dat političkoj partiji bez naknade ili pod uslovima u kojima se ta partija stavlja u povlašćen položaj u odnosu na druge potrošače. To je pod jedan. Pod dva kaže da se nenovčani prilozi obračunavaju prema tržišnoj vrijednosti i predstavljaju se kao prilog. Dakle, ako bude situacija ovako kako je objavljeno, RTVCG će biti donator političkih partija i kao donator moraće da bude navedena u izvještajima političkih partija o njihovim prihodima“, pojašnjava Koprivica.

Ukoliko, medjutim, stvari ostanu kakve jesu, finansijsko-pravna zavrzlama ipak može donijeti izvjesnu političku korist.

“Na ovaj način prvi put u Crnoj Gori partije se izjednačavaju i u tom reklamnom smislu. Do sada je bilo koliko para toliko muzike, a znalo se kod koga su pare i čija je muzika bila najglasnija“, zaključuje Emilo Labudović iz Nove srpske demokratije.
XS
SM
MD
LG