Dostupni linkovi

RSE sa Izetbegovićem i Vučićem na kafi: Ide na bolje


"Ide na bolje, ka pomirenju", izjavio je u razgovoru za RSE Bakir Izetbegović, član tročlanog Predsedništva Bosne i Hercegovine. Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić prošetali su sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem Knez Mihailovom ulicom u Beogradu.

Gosti iz BiH i njihov domaćin svratili su na piće u jedan od restorana, gde su se opustili uz živu muziku, a tom prilikom novinari RSE porazgovarali su sa njima.

RSE: Gospodine Izetbegoviću, kako se osećate danas u Knez Mihailovoj?

Izetbegović: Sasvim dobro, sasvim dobro. Osećam se kao dobrodošao.

RSE: Koliko dugo niste bili u Beogradu?

Izetbegović: Beogradom nisam prošetao već decenijama. Možda od neke tamo, recimo, devedesete godine.

RSE: Kako vam se čini, danas se dosta govorilo o pomirenju?

Izetbegović: Pa, o tome smo počeli da govorimo u Sarajevu prije dva mjeseca. Gospodin Vučić i ja. I evo... Imali smo jednu krizu u tome. Izazvanu nizom događaja koji su nas zaustavili. Međutim evo, tu smo, danas u Beogradu ponovo da to pokrenemo. To je jedan neizbežan proces na Balkanu. Učiniću sve da stvari idu u tom smjeru.

RSE: Je l’ ide na bolje?

Izetbegović: Apsolutno. Ide na bolje. Mislim da jedan negativni momentum koji nas je zadesio, ne našom krivicom, možemo okrenuti na pozitivnu stranu. I evo, trudimo se da to uradimo.

RSE: Gospodine Vučiću, obećali ste da ni dlaka sa glave neće da fali gospodinu Izetbegoviću u Beogradu. Šta danas kažete?

Vučić: Naš je posao da budemo dobri domaćini. I da izgradimo drugačiju i bolju budućnost za naše ljude i narode. Da imamo više poverenja svi jedni u druge. I uveren sam da Zapadni Balkan, ono što su potcenjivali svi iz Evrope, da baš on može da bude potencijal čitave Evrope. I to će se pokazati u godinama koje dolaze. Videćete da će zemlje Zapadnog Balkana imati veći rast nego mnoge države u Evropi. I da mnogo toga zajednički možemo da uradimo. Uveren sam u to. Mi nemamo drugi put, sem puta prijateljstva. Šta god ko mislio, i šta god ko osećao. I mislim da smo dobar posao danas uradili.

U bašti restorana “Kolarac” svirao im je domaći orkestar. Sa harmonike, uz podršku gitare, dočekani su tonovima pesme Kemala Montena “Sarajevo ljubavi moja”, a muzika je nastavljena repertoarom domaćih tradicionalnih pesama.

Nekoliko stotina Beograđana u jednom trenutku pozdravilo ih je aplauzom, a neki od nih rekli su za RSE da im je drago da konačno vide da se normalno razgovara.

Članovi delegacije BiH i predstavnici Vlade Srbije predvođeni premijerom uz velike mere obezbeđenja prošetali su od centra grada i Knez Mihailove do Kalemegdana. Nakon osveženja u centralnoj gradskoj ulici gosti iz Sarajeva, premijer Aleksandar Vučić i gradonačelnik Siniša Mali otišli su na Kalemegdan gde je folklorni ansambl u srpskim narodnim nošnjama izveo kratak program. Potom su Vučić i Izetbegović odigrali i pratiju šaha na Kalemegdanu.

  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000. godine.

  • 16x9 Image

    Ognjen Zorić

    Diplomirao novinarstvo na Fakultetu za kulturu i medije u Beogradu. U beogradski biro RSE dolazi u oktobru 2010. godine gde radi kao novinar, reporter, te uređuje i vodi dnevne emisije.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG