Dostupni linkovi

Vanredna vijest

RS uslovno najavila mogućnost otcjepljenja


Skupština RS

Narodna skupština RS rezolucijom je objavila da RS ne priznaje nezavisnost Kosova i da neće dozvoliti da to učine vlasti države BiH. Ukoliko većina zemalja UN-a i EU priznaju nezavisnost Kosova, RS će raspisati referendum o izdvajanju iz Bosne i Hercegovine.

Narodna skupština Republike Srpske u četvrtak uveče je usvojila Rezoluciju o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije i opredjeljenjima RS.
U Rezoluciji se navodi da bi, ukoliko veći broj zemanja članica UN, prije svega EU, prizna nezavisnost Kosova i Metohije, bio uspostavljen nov međunarodni princip i praksa u priznavanju prioritetnog prava na "samoopredjeljenje do razdruživanja".

"U tom slučaju, Narodna skupština RS smatra da ima pravo da stav o svom državopravnom statusu utvrdi putem neposrednog izjašnjavanja građana na referendumu", ističe se u Rezoluciji.
U usvojenom tekstu se navodi da će, ako se u institucijama BiH ne prihvati dejtonski položaj i ovlaštenja i nastavi pritisak na RS da se protivno njenoj vonji promijeni status Srpske, a BiH uđe u proces međunarodnog priznanja Kosova i Metohije, RS ući u proceduru utvrđivanja svog državnopravnog statusa, na osnovama demokratskog i mirnog rješavanja pitanja i odnosa u BiH.

U Rezoluciji se naglašava da "RS ne priznaje i ne prihvata jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, a jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i Metohije smatra neprihvatljivim aktom razbijanja teritorijalnog integriteta suverene i međunarodno priznate države Srbije".

Narodna skupština RS traži od svih predstavnika RS u institucijama BiH da ne dozvole da BiH prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije ili da uspostavi bilo kakve međuinstitucionalne veze sa nelegalno proglašenom nezavisnošću.
Narodna skupština RS osudila je zemnje koje su priznale jednostrano proglašenje nezavisnosti i pozvala članice UN da ovako proglašenu jednostranu nezavisnost ne priznaju, jer je to suprotno Povenji UN, osnovama međunarodnog prava i Rezoluciji 1244 Savjeta bezbjednosti UN.

Narodna skupština RS zatražila je da se obezbijedi nastavak pregovora Beograda i Prištine o statusu Kosova i Metohije i smatra da svako priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti predstavnja opasan međunarodni presedan.

Parlament RS je pozvao građane na mir i strpnjenje u interesu političke stabilnosti i neupitnosti postojanja RS.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG