Dostupni linkovi

Ima li opozicija u RS snage za ujedinjenje


Mladen Bosić, Mladen Ivanić i Milanko Mihajlica potpisuju koalicioni ugovor povodom opštih izbora u BiH, mart 2010.
Mladen Bosić, Mladen Ivanić i Milanko Mihajlica potpisuju koalicioni ugovor povodom opštih izbora u BiH, mart 2010.
Šta mogu pojedinačno učiniti opozicione stranke na mijenjanju situacije u
RS? Odgovor je jednostavan. "Veoma malo, ako nisi u konekciji sa SNSD-om", kako kaže jedan od lidera alternativne političke scene.

Ipak, vrijedno je zabilježiti da je u Banjaluci održan prvi zvanični sastanak predsjednika Partije demokratskog progresa, Demokratske partije i Srpske radikalne stranke. Za sada je Srpska demokratska stranka izvan ovog dogovora. Sudeći po svemu, ujedinjenje opozicije u RS ne treba očekivati tako brzo.

Lider Partije demokratskog progresa, Mladen Ivanić, kaže da je svima u opoziciji jasno da je potrebno jače zajedničko djelovanje i da je prošlonedeljni sastanak bio tek prvi u nizu sastanaka opozicije.

„Među partijama postoje značajne ideološke razlike, ali da treba zajedničko djelovanje – sasvim sigurno treba. Ja vjerujem da je to jedan proces koji će potrajati, ali koji će sasvim sigurno dovesti do nekog stepena ujedinjavanja“, kaže Ivanović.

Jedina stvar oko koje su u opoziciji jedinstveni je da sa aktuelnom vlašću RS tone u sve veću ekonomsku i socijalnu bijedu, kaže predsjednik SRS Milanko Mihailica.

„Trebamo jasno formulisati i alternativu jer ova vrsta nezadovoljstva građana može eskalirati, i da opozicija – umjesto da ide ispred događaja, može biti zatečena jednako kao i vlast koja tvrdi da problema nema“, ocjenjuje Mihalica.
Dragan Čavić, foto: Boris Miljević

Predsjednik Demokratske partije Dragan Čavić ističe da opozicija, poučena iskustvom sa prošlih opštih izbora, mora traži način kako da se uspostavi saradnja koja bi bila snažnija od koalicionog djelovanja po određenim pitanjima.

„Mi hoćemo da napravimo jedan čvrst savez, čvrstu konstrukciju, koja bi mogla da djeluje jedinstveno u svakom smislu riječi od onog trenutka kad se ona konstituiše. Dakle, mi želimo da napravimo jednu zdravu alternativu koja može pružiti nadu biračima da postoji nešto što nije u SNSD-u i u konekciji sa SNSD-om“,
rekao je Čavić.

U martu 2010. godine, pred opšte izbore, Srpska demokratska stranka, Partija demokratskog progresa i Srpska radikalna stranka potpisale su Sporazum o koaliciji.

Međutim, ova koalicija se odnosila samo na podršku na izborima za funkcije predsjednika RS i srpskog člana Predsjedništva BiH. Već nakon izbora, SDS je potpisao sporazum o saradnji sa SNSD-om o zajedničkom djelovanju na nivou Bosne i Hercegovine.

Oporavak od šoka

Najveća opoziciona stranka u RS, Srpske demokratska stranka, nije učestvovala u prvim razgovorima opozicije. Međutim, Ivanić kaže da će i SDS biti uključen u razgovore.

„Kada SDS završi svoje unutarstranačke izbore, nadam se da će u vremenu koje dolazi biti puno veći stepen jedinstva opozicije u odnosu na period u kojem smo do sada bili“,
kazao je on.

Predsjednk SDS-a Mladen Bosić naglašava da je ova stranka spremna na saradnju sa ostalim opozicionim strankama u Republici Srpskoj.

„Razgovarali smo i do sada, namjeravamo da razgovaramo i nadalje. Ne vidim u tome bilo kakvu prepreku“, poručio je Bosić.
Bosić: Mi smo spremni da pokušamo da ojačamo status opozicije jer je to u interesu i RS-a, a ukoliko je vlast pametna, i u interesu vlasti.

Cilj te saradnje trebao bi biti veći opozicioni pritisak na aktuelnu vlast da počne da ispunjava predizborna obećanja ili da snosi odgovornost za katastrofalnu socijalno-ekonomsku situaciju u koju sve dublje tone RS.

„Mi smo spremni da pokušamo da ojačamo status opozicije jer je to u interesu i RS-a, a ukoliko je vlast pametna, i u interesu vlasti“, rekao je Bosić.

Urednik i novinar banjalučke Alternativne televizije Vlatko Vukotić smatra da opozicija u RS još nema snage da bi se ujedinila:

„Mislim da se ona još uvijek nije oporavila od šoka, odnosno od gubitka izbora. Definitivno je ovog trenutka i dalje baš razjedinjena. Mislim da se mnoge stvari nisu još posložile u opozicionim redovima da bi oni mogli jedinstveno djelovati. Ono što trebamo uzeti u obzir, mislim da je najvažnija stvar, to je jedan animozitet koji i dalje postoji između Čavićevog DP-a i SDS-a, i mislim da će to biti glavni razlog zbog čega ne može doći ovog trenutka do nekakvog jedinstvenog djelovanja opozicije“,
smatra Vukotić.

Presudna stvar za opoziciju u RS će biti stranački izbori u SDS-u i PDP-u koji će se održati i aprilu i maju, procjenjuje Vukotić.

„Mislim da su naprosto opozicione stranke zabavljene same sobom, i da se još uvijek neće nešto značajnije desiti na tom planu“, kaže on.
XS
SM
MD
LG