Dostupni linkovi

Produženje roka za upis imovine za oporezivanje


Iako rok za upis imovine koja podliježe oporezivanju u Republici Srpskoj ističe u srijedu, iz Ministarstva finansija tog bh. entiteta najavljuju produženje kako roka upisa tako i primjene zakona. Do sada je, prema podacima Poreske uprave RS, upisano manje od 10 posto imovine od procijenjenih 3, 8 miliona prijava.

Prijavljivanje nepokretne imovine na području Republike Srpske s ciljem oporezivanja, čiji je rok do 30. septembra, prema najavama Ministarstva finansija ovog entiteta trebao bi biti prolongiran, kao i vrijeme njegove primjene. Izmjene zakona su u pripremi i trebalo bi da se uskoro nađu u proceduri, kaže portparol Ministarstva Maja Stojnić:

„Rok za početak primjene Zakona o porezu na nepokretnosti biće produžen za godinu dana, što znači da bi plaćanje poreza na nepokretnosti trebalo da počne od 1. januara 2011. godine. Istovremeno ove izmjene će značiti da građani i dalje mogu i imaju obavezu prijavljivanja nepokretnosti u fiskalni registar. Rok za prijavljivanje nepokretnosti će biti značajnije kraći nego što je predviđeni rok za oporezivanje nepokretnosti.“


Iako Poreska uprava RS još nije dobila zvaničnu informaciju o produženju roka upisa, najavljenih sankcija za građane koji nisu upisali imovinu za sada neće biti. Od procijenjenih 3,8 miliona prijava, za sada je pristiglo manje od 10 posto, kaže portparol Poreske uprave RS Mila Štrkić:

„U Poresku upravu RS, prema posljednjim podacima, stiglo je više od 300.000 poreskih prijava za upis u fiskalni registar nepokretnosti. Ako se sadašnja dinamika ovog posla nastavi, očekujemo da će građani u toku sljedećeg mjeseca podnijeti još ovoliko prijava. Svi građani i poreski obveznici koji ne prijave svoje nepokretnosti do 30. septembra, do kada je još uvijek zvaničan rok, neće biti kažnjavani imajući u vidu činjenicu da su građani, kao i uvijek, masovno pristupili ovoj obavezi u posljednjem momentu, nastavićemo primati prijave bez kazni.“


Poreske olakšice


Kategorički su odbijene i sve optužbe na račun toga da će imovina koja ne bude registrovana biti oduzeta. Sankcije koje mogu uslijediti jesu novčane, ili u vidu prekršajnih prijava, no zamrzavanja ili oduzimanja neće biti, tim prije što oni koji žive van RS mogu svoje obrasce poslati i poštom. Građani također stiču pravo i na zakonske pogodnosti, napominje Štrkić:

„Poreski obveznik ima pravo na umanjenje poreske osnovice za vrijednost 50 metara kvadratnih za obveznike i po 10 metara kvadratnih za svakog člana njegovog domaćinstva od procijenjene vrijednosti nepokretnosti u kojoj stanuje. Što je sve osnov za oslobađanje poreza? To su nepokretnosti diplomatskih i konzularnih predstavništava stranih država po principu reciprociteta, vjerskih zajednica koje se koriste isključivo u vjerske svrhe, kulturni i istorijski spomenici, nepokretnosti koje se koriste u obrazovne, kulturne, naučne, društvene, zdravstvene, humanitarne i sportske svrhe, ekološki objekti, nepokretnosti koje se nalaze u minskim poljima i kojima pristup i normalna upotreba nisu dozvoljeni.“

Prema zakonu, oslobađanje od poreza na nepokretnosti imaće i obrađeno poljoprivredno zemljište, čime se nastoji, kako tvrde u Poreskoj upravi, stimulisati poljoprivredne proizvođače da obrađuju zemljište. Zakon o porezu na nepokretnosti odnosi se isključivo na teritoriju RS.

U Federaciji BiH porez varira od kantona do kantona, a plaća se isključivo na imovinu koja se iznajmljuje. Problemi koji su pratili upis i sam zakon u RS jesu nepostojanje jasne tarife koju bi trebalo da odredi lokalna samouprava. Također, visina poreza ovisiće i o lokaciji objekta, te njegovom stanju. Očekuje se da nedoumice budu riješene novim zakonskim izmjenama.
XS
SM
MD
LG