Dostupni linkovi

Rebalans bužeta RS na čekanju?


Skupština RS
Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS na današnjem zasjedanju i poslije konsultacija sa predstavnicima Bošnjaka u entitetskim institucijama, donio je odluku da se više neće izjašnjavati niti razmatrati akte koje je usvojila Narodna skupština RS sve dok se ne riješi pitanje ustavnosti rada entitetskog Ustavnog suda, rekao je šef bošnjačkog kluba Edin Ramić:

„Jer se nisu stekli uslovi da se procedure u vezi zaštite vitalnog nacionalnog interesa provode na ustavan i zakonit način budući da Ustavni sud RS nije uskladio član 52. svog poslovnika s Ustavom RS. U takvoj situaciji Klub Bošnjaka ne nalazi racionalan smisao da pokreće procedure za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa koliko god bi neki akti davali razloge za takve zahtjeve Kluba Bošnjaka.“


Nakon današnje odluke Kluba Bošnjaka nije poznato kakva je sudbina nedavno usvojenog rebalansa budžeta RS, koji je morao proći i proceduru razmatranja u Vijeću naroda, a predstavnici Bošnjaka su najavili pokretanje veta nezadovoljni smanjivanjem izdvajanja za rješavanje izbjegličkih problema.

Svi rebalansi u Bosni i Hercegovini moraju biti potvrđeni do kraja avgusta kako bi se moglo nastaviti sa realizacijom stand by aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Bošnjaci smatraju da je rebalans budžeta osporen što se njih tiče. Predsjedavajući entitetskog Vijeća naroda Dževad Osmančević:

„U ovom trenutku Vijeće naroda nema mogućnost bilo kakvih daljih aktivnosti. Zvanično nisu pokrenuta pitanja vitalnog interesa, Klub Bošnjaka se nije izjasnio o dokumentima koji su bili do roka koji je predviđen. Prema tome, aktivnosti vezane za ova dokumenta nema. Predstavnik Kluba Bošnjaka je rekao da on smatra da je tim dovedena u pitanje ustavnost ovih dokumenata ukoliko neko smatra da ih može proglasiti.“


U Klubu Srba u Vijeću naroda smatraju da je rebalans entitetskog budžeta dobio prolaznu ocjenu jer Klub Bošnjaka nije iskoristio ustavno pravo da ga ospori. Šef Kluba Staša Košarac:

„Mislim da ovdje nema potrebe za destrukcijom, niti bilo kojom vrstom nadmudrivanja ko je u pravu. Ovdje je Ustav veoma jasno precizirao rokove, obaveze nacionalnih klubova u Vijeću naroda RS - i mislim da treba s ovakvim pokušajem blokade institucija prestati jer, prije svega, to ne doprinosi poboljšanju odnosa ne samo kod nas nego i u BiH. I sasvim logično da posljedice ovakvog ponašanja Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS će se sigurno odraziti na kompletnu političku javnost BiH.“


Šef Kluba Hrvata u Vijeću naroda RS Tomislav Tomljanović:

„Ta njihova odluka neće imati nikakve posljedice. Ja očekujem da će Narodna skupština objaviti proračun u Službenom glasniku, čime će on postati i službeno priznat, i samim tim svatko tko je nezadovoljan tom odlukom moći će poduzimati neke druge mjere- hoće li on praviti prigovor Ustavnom sudu ili neke druge, to je njihova stvar, ali ovaj proračun će biti objavljen kao ovakav. I meni ovo sada sve skupa liči na jedan igrokaz između SDA i SNSD-a.“


Klub Bošnjaka obustavio je rad nakon što je početkom ovog mjeseca Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS donijelo odluku kojom se briše prefiks „bosanski“ iz naziva opština Brod i Kostajnica.

Taj klub smatra da je u Zakonu o teritorijalnoj organizaciji RS povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda, odnosno da se prefiks „bosanski“ u ovom momentu ne može brisati iz naziva ta dva grada, te da je Vijeće Ustavnog suda odluku donijelo u skladu sa Poslovnikom o radu koji je u suprotnosti sa entiteskim Ustavom.

Iz Ustavnog suda RS saopšteno je da će se prigovorom Bošnjaka pozabaviti tek u septembru, nakon godišnjih odmora.

Pogledajte komentare (4)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG