Dostupni linkovi

RS atraktivna za investitore ili za izrabljivanje?


Pogleda na puteve u banja Luci, arhivska fotografija
Pogleda na puteve u banja Luci, arhivska fotografija
U Republici Srpkoj nedavno je održana investiciona konferencija na kojoj su predstavljene mogućnosti ulaganja u energetiku, turizam, proizvodnju hrane i metalsku industriju u tom entitetu.

Kapaciteti kao i ekonomski parametri Republike Srpske potencijelnim investitorima predstavljeni su u superlativima.

Nezavisni ekonomisti, međutim, tvrde da entitetske vlasti lažiraju podatke, te da RS jeste atraktivna ali, kako kažu, tek za izrabljivanje njenih prirodnih resursa, koje vlasti rasprodaju ispod cijene.

Rješenje cijele priče je, tvrde ekonomisti, finansijska disciplina koju potencijalni investitori do sada u Republici Srpskoj nisu mogli da vide.


Republika Srpska veoma je atraktivna za strane investitore, poruka je entitetskih vlasti sa nedavno održane investitorske konferencije.

U prilog toj tvrdnji zvaničnici RS iznijeli su podatke da je taj entitet makroekonomski stabilan, da ima pozitivnu stopu rasta bruto društvenog proizvoda i industrijske proizvodnje.

Predsjednik Vlade RS Aleksandar Džombić rekao je da je ostvarena prosječna desetogodišnja stopa rasta od oko 14 odsto.

Ekonomisti se ne slažu. Vlada već nekontrolisano iznosi optimistične podatke bez valjanih argumenata komentariše direktor Ekonomskog instituta u Bijeljini Aleksa Milojević.

"Stopa rasta u vrijeme mandata ove vlade je samo 0,6 posto. Vlada je potrošila 4,5 milijardi maraka, da bi pomakla društveni proiizvod samo za 200 miliona KM, a to znači potrošila je 20 maraka za jednu marku prirasta društvenog proizvoda. Nije uopšte istina da se radi o makroekonomskoj stabilnosti, Mi smo zemlja koja je pred ekonomskim bankrotom", kaže on.

Milojević međutim kaže da postoji određeni interes investitora, ali da on nije povoljan po Republiku Srpsku.

"Ona je atraktivna zbog toga što je to rasprodaja prirodnih dobara, prirodnih bogatstava po izuzetno niskoj cijeni", naglašava on.

Finansijska discilina kao rješenje

Predsjednik Vlade RS Aleksandar Džombić tvrdi da ima kompanija zainteresovanih da investiraju u taj entitet. Konkretna imena, međutim, ne spominje.

"To su investitori sa kojima već imamo razgovore, koji su zainteresovani za određene projekte iz oblasti rudarstva, metalne industrije i sigurno će se razgovori intenzivirati", naglašava Džombić.

Ministarka za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS Željka Cvijanović nije mogla da odgovori na pitanje koliko je stranih investicija bilo ove godine u tom entitetu, jer se izvještaj od Centralne banke BiH o tome još očekuje.
Ministarka za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS Željka Cvijanović, Beograd, 15. mart 2011.

Potvrdila je ipak da interes investitora nije bio velik.

"Onaj nivo koji je prikazan za prvih nekoliko mjeseci je bio poprilično nizak, ali želim da vas uputim na izvještaje međunarodnih organizacija koje se bave finansijama ili ulaganjima, koje prate globalne i regionalne tokove i ulaganja. U svim tim izvještajima stoji da je nivo stranih ulaganja u cijelom svijetu najmanje prepolovljen i da je tek počeo sada blagi oporavak", naglasila je ona.

Govoreći o pogodnostima koje RS pruža potencijalnim investitorima, predsjednik vlade tog entiteta Aleksandar Džombić naveo je i nisku zaduženost.

Ekonomski stručnjak Slaviša Raković kaže da od 2006. godine izvor nestabilnosti predstavlja budžetski deficit, kojem se ne nazire kraj.

Naprotiv, izvjesna je spirala zaduživanja - kaže Raković i komentariše negiranje vlasti RS o zaduživanju.

"Mislim da je velika razlika u kvalitetu zaduženja. Znači ne možemo govoriti samo o nivou zaduženja nego o tome kako se zaduženja koriste. Mi imamo jedan veliki problem da je većina našeg zadiuženja koji generišemo u ovom trenutku pokrivanje deficita i dubijoza, a koji su nastalih iz čistog efekta potrošnje iznad mogućnosti, iznad prihoda koje ostvaruje država", kaže on.

Raković kaže da se time investitorima šalje poruka o neizvjesnosti. Kada nema drugih rješenja, objašnjava taj ekonomski stručnjak, pribjegava se korekcijama u sistemu PDV-a i promjenama nekih uslova poslovanja – što tjera investitore.

Rješenje cijele priče je, tvrde ekonomisti, finansijska disciplina koju potencijalni investitori do sada u Republici Srpskoj nisu mogli da vide.
XS
SM
MD
LG