Dostupni linkovi

Nastavlja se "potredsjednička kriza" u RS


BiH,Sarajevo,The Central Election Commission,11Oct2007
BiH,Sarajevo,The Central Election Commission,11Oct2007

Iznenadna smrt predsjednika Republike Srpske Milana Jelića pokazala je da ne postoji ustavna i zakonska osnova za popunu upražnjenog mjesta, ali i na to da je konstitutivnost naroda u ovom bh. entietu dovedena u ozbiljnu sumnju.

Iako Republika Srpska ima dva potpredsjednika, nakon smrti predsjednika Milana Jelića oni nisu mogli ni privremeno da obavljaju dio nadležnosti koje pripadaju predsjedniku entiteta. Ovo, prema mišljenju funkcionera Stranke za BiH Muharema Murselovića, dovodi u pitanje uopšte postojanje funkcija potpredsjednika, ali i jednakosti Srba, Hrvata i Bošnjaka u RS-u koje imaju prema Ustavu.

Ako oni ne mogu za kratko vrijeme biti na čelnoj poziciji u RS-u, pa makar to bilo mjesec ili dva, kakve poruke možemo poslati ostalim građanima nesrpske nacionalnosti? Kakav je njihov status u RS-u? Šta znači praktično ta konstitutivnost ako ne mogu zamijeniti ni za kratko vrijeme nikoga? I mislim da se otvara pitanje i za međunarodnu zajednicu, za sve one koji dobro misle ovom entitetu. Ovo ovako nedorečeno, nedefinisano može nas odvesti u jedan totalni ćorsokak.»

Entitetski parlament, na sjednici od 2. oktobra, ovlastio je predsjednika parlamenta Igora Radojičića da do izbora novog predsjednika RS-a preuzme dio njegovih nadležnosti. Premijer RS-a Milorad Dodik:

"Dakle, ovim omogućavamo da se nesmetano obavlja ustavno - pravna pozicija i ustavom predviđene nadležnosti koje predsjednik ima, a to je predstavljanje Republike, donošenje ukaza o proglašenju zakona, obavljanje poslova iz oblasti bezbjednosti i odnosa Republike sa drugim državama i međunarodnim organizacijama i odlučivanje o povjerenju poslova potpredsjednicima RS-a.»

Uz ocjenu da neprenošenje nadležnosti na potpredsjednika predstavlja kršenje Ustava RS-a, potpredsjednik RS-a i Stranke demokratske akcije Adil Osmanović izrazio je i zabrinutost zbog postupaka entitetskih institucija:

“Posebno Narodne skupštine RS-a u odnosu naspram druga dva konstitutivna naroda, s činjenicom da se dvojici potpredsjednika koji su iz reda hrvatskog i bošnjačkog naroda na svaki mogući način nastoji onemogućiti da vode ovaj entitet, pa bar do izbora predsjednika Republike.»

Nezadovoljni što se kraj dva živa potpredsjednika nadležnosti prenosi na treću osobu, Bošnjaci u Vijeću naroda pokrenuli su i pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, čime je blokirano imenovanje Igora Radojičića za privremenog vršioca dužnosti predsjednika RS-a. Ni naknadni pokušaj da se ovo pitanje riješi kroz Vijeće naroda nije uspio, pa će se o čitavom slučaju, vjerovatno, nakon još jednog pokušaja usaglašavanja kroz zajedničku komisiju Narodne skupštine i Vijeća naroda ovo pitanje naći pred Ustavnim sudom RS-a. Predsjednik Vijeća naroda Dževad Osmančević:

Klub Bošnjaka, prije svega, ukazuje na to da postoje dva potpredsjednika RS-a koji su mogli obavljati u ovom vakumu funkciju predsjednika RS-a, da se tim devalvira i dovodi u pitanje uopšte postojanja potpredsjednika RS-a iz dva konstitutivna naroda, da to na određen način jeste test demokracije, pa i kroz tu ustavnu primjenu - da li neko od druga dva naroda može obavljati jednu tako odgovornu funkciju na nivou RS-a.

Predsjednik Kluba srpskih delegate Staša Košarac ponašanje Bošnjaka smatra još jednom potvrdom da su oni protiv RS-a:

“Mislimo da je ovo demonstracija određenih zlih namjera određenih političkih elita koje dolaze iz Sarajeva, a koje žele svoje utvrđene politike tamo da implementiraju ovdje.”

U Ustavnom sudu RS-a za sada ne žele komentarisati novonastalu situaciju. Predsjednik Ustavnog suda Mirko Zovko:

«Koje god pitanje bi moglo biti u našoj nadležnosti, ja ne smijem prejudicirati odgovor.»

Do izbora novog predsjednika, u RS-u moći će se donositi zakoni, ali oni neće moći stupiti na snagu jer za to je potrebna potvrda i predsjednika entiteta.

Centralna izborna komisija BiH donijela je u četvrtak jednoglasno odluku o raspisivanju prijevremenih izbora za predsjednika Republike Srpske, koji će biti održani 9. decembra, ali je na posebnoj sjednici, većinom glasova od 4:3 zauzela stav da se na ovim izborima ne biraju potpredsjednici RS-a iz reda hrvatskog i bošnjačkog naroda. Kako je pojasnio predsjednik CIKBiH Stjepan Mikić, ovu "tešku i ozbiljnu" odluku izglasala je većina koja smatra da ne postoji ustavni ili zakonski okvir kojim se može utvrditi prestanak mandata potpredsjednika. On je takođe kazao da je CIK-a sugerisao da se situacija nastala iznenadnom smrću Milana Jelića riješi usvajanjem potrebnog zakona u Narodnoj Skupštini Republike Srpske, ali da ona to nije učinila, te da je predsjednik Skupštine Igor Radojičić uputio pismo CIK-u prema kojem u nadležnosti CIK-a ostaje da riješi ovaj problem.

XS
SM
MD
LG