Dostupni linkovi

RS: Sve više penzionera, ali ne i novca za penzije


Banjaluka, penzioneri, ilustracija
Za osam mjeseci ove godine, broj penzionera u Republici Srpskoj porastao je za 3.700. Ovaj podatak ne bi bio alarmantan da ga prati porast broja zaposlenih. Međutim, odnos radnika i penzionera u tom entitetu je gotovo izjednačen, što situaciju u penzijskom sistemu čini potpuno neizvjesnom. Zbog toga ekonomisti opominju vlasti da, umjesto da povećanje penzija obezbjeđuju novim budžetskim deficitom, porade na investicijama i otvaranju novih radnih mjesta.

Fond penzijsko-invalidskog osiguranja RS trenutno broji oko 242.000 korisnika. Prema podacima iz ove institucije, taj broj se u posljednjoj deceniji povećao za 60.000. Portparol Fonda Tihomir Joksimović kaže da je riječ o normalnom trendu, ali pojašnjava u čemu je problem:

„Odnos između broja onih koji rade ili osiguranika i korisnika danas je u Fondu PIO, kao i u svim drugim penzijskim fondovima država u okruženju, vrlo nepovoljan. U RS on iznosi 1,16 osiguranika naspram jednog penzionera.“

Ekonomisti upozoravaju da će biti problema kako za postojeće, tako i za buduće penzionere jer ekonomska situacija u zemlji onemogućava regularnu primjenu koncepta međugeneracijske solidarnosti.

„Nažalost, u tom konceptu nedostaje jedna mala karika koja se zove razvoj ekonomije i zapošljavanje, bez čega nema mogućnosti da se održi kakva-takva stabilnost penzijskog fonda“, kaže ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Sumornim pokazateljima može se dodati i činjenica da Fond PIO RS potražuje od firmi više od 400 miliona maraka. Samo Industrija alata Trebinje, Klinički centar Banjaluka, Rafinerija nafte u Brodu i zvornički Birač duguju gotovo 35 miliona maraka.

"Moramo biti svjesni da određen procenat tih sredstava je prosto nenaplativ. To se odnosi na preduzeća u stečaju i u likvidaciji. Mi realno imamo bojazan da ne možemo naplatiti ni pola od toga“, navodi Tihomir Joksimović.

Bez investicija i novih radnih mjesta, Fond PIO redovnu isplatu tekućih penzija osigurava zaduživanjem.

„Koristimo i određena kratkoročna kreditna sredstva na mjesečnom nivou, pomoću kojih ustvari vršimo skraćivanje roka isplate penzija, tako da penzije za svih 242.000 korisnika kako u RS, tako i van RS isplatimo u roku od jedan do tri dana“, kaže direktor Fonda Mladen Milić.

Prosječna penzija u Republici Srpskoj iznosi 38 odsto prosječne plate i nije povećavana pet godina. Vlasti RS nedavno su odlučile da je podignu za tri i po procenta. Penzioneri su ogorčeni:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:21 0:00
Direktan link

Iako je najavljeno povećanje simbolično, ono zahtijeva dodatnu budžetsku stavku od oko 15 miliona maraka. Ekonomisti, međutim, postavljaju pitanje na osnovu kojeg pokazatelja ekonomskog razvoja će sredstva biti prikupljena.

„Ova obećanja o povećanju penzija naravno da se mogu realizovati na teret budžeta. Budžet i sam već stvara deficite, tako da još jedan deficit ne bi nas ni začudio. I tako jedan jeftin politički potez trebao bi da zamaže oči u ovoj godini kad su izbori“, komentariše član Odbora za finansije Srpske demokratske stranke Slaviša Raković.

Ekonomisti predviđaju ipak smanjenje penzija jer će se broj penzionera povećavati, a neće ga pratiti rast zapošljavanja. Stabilnost penzionog fonda, podvlače, direktno je uslovljena privrednim razvojem i investicijama - što aktuelna vlast u RS nije u stanju da obezbijedi.

Pogledajte komentare (6)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG