Dostupni linkovi

Republika Srpska najavljuje povećanje plata javnim službenicima od 1. avgusta


Bosna i Hercegovina (BiH), Banjaluka, Denis Šulić, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske na konferenciji za medije 1. jula 2022. Izvor: Gojko Veselinović / RSE

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS), će naredne sedmice na posebnoj sjednici glasati po hitnom postupku o povećanju plata svim javnim službenicima u ovom entitetu za 100 maraka (50 eura), najavio je 1. jula potpredsjednik NSRS-a Denis Šulić na konferenciji za medije.

U utorak, 5. jula će u 10 sati počet 22. redovna, a odmah nakon nje i 33. posebna sjednica NSRS, na kojoj će zastupnici glasati o povećanju plata zaposlenicima u javnom zdravstvu, javnim službama, osnovnom, srednjem i visiokom obrazovanju, kulturi, policiji, pravosuđu, i organima uprave RS-a, jednog od dva entiteta u Bosni i Hercegovini (BiH).

„Siguran sam da ćemo usvojiti i da će svakom zaposlenom u javnom sektoru RS-a, bez obzira na platni razred, plata rasti za 100 maraka, rekao je Šulić je na konferenciji, i naglasio da je prijedlog proistekao iz dogovora njegovog stranačkog šefa Milorada Dodika sa strukom i sindikatima.

Dodik je član tročlanog Predsjedništva BiH i Predsjednik Stranke Nezavisnih Socijaldemokrata (SNSD), koja ima većinu u aktuelnom sazivu Vlade RS-a.

Šulić je naveo da je pet klubova poslanika podržalo dnevni red dok su tri bila suzdržana, ali jedino iz razloga što su se protivili prijedlogu da se osam tačaka o povećanju plata za osam javnih sektora objedine u jednu raspravu.

Zaposleni u javnim medijima RS-a nisu obuhvaćeni prijedlogom o povećanju plata, rekao je Šulić.

Dodao je da je posljednja tačka najavljene vanredne sjednice dugoročno zaduživanje RS-a za 2022. godinu ali da ono nema veze sa povećanjem plata već je to redovna aktivnost kojom NSRS daje mogućnost Vladi RS-a da se zadužuje za potrebe investicija i servisiranja obaveza.

XS
SM
MD
LG