Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U RS do posla preko vrha vlasti


Sastanak sa predstavnicima Vlade RS, arhiv

Na osnovu analize podataka o nabavkama javnih preduzeća Transparency internationala BiH (TI) i portal Capital.ba nedavno su objavili istraživanje koje je potvrdilo da posao u Bosni i Hercegovini može biti izuzetno uspješan ako imate dobre rodbinske i političke veze.

Uspješno firme koje posluju mimo ovih sprega uglavnom su izvozno orjentirane.

Analiza baze podataka o nabavkama javnih preduzeća Transparency Internationala koja obuhvata 195 javnih preduzeća u BiH govori da iza ovih poslova često stoje i dobre veze sa nosiocima najviših političkih funkcija.

"Generalni je zaključak da je čak i ograničena dostupnost ugovora o nabavkama javnih preduzeća. S druge strane, pokazalo se da imamo rastrošnost i neodgovornost u trošenju javnih sredstava. U ovoj posljednjoj fazi istraživanje je pokazalo samo kroz nekoliko primjera, a njih ima mnogo više, da imamo određene kompanije koje su povlaštene u poslovanju s javnim preduzećima koje sklapaju veliki broj ugovora, a u isto vrijeme se mogu dovesti u direktne porodične ili političke veze sa nosiocima vlasti", objašnjava iz TI Ivana Korajlić.

Istraživanje je, između ostalog, pokazala da je dobro ako imate kakve rodbinske veze sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Tako je Kompanija "Interkont – Komerc" tokom 2015. godine zaradila 1.170.201 maraka (više od 598.000 eura), a samo u 2016. godini sklopila je 24 ugovora sa vodovodima i komunalnim preduzećima u Republici Srpskoj. Direktor Spasoja Zeljković je suprug Dodikove sestre.

Neodgovornost u trošenju javnih sredstava: Korajlić
Neodgovornost u trošenju javnih sredstava: Korajlić

Veze ne moraju biti uvijek sa vršiocima dužnosti najviših funkcija, kaže Korajlić.

"Mi smo na primjeru MG Mind-a i Mrkonjićputeva pokazali potencijalnu spregu između pojedinih javnih preduzeća i privatnih firmi na način da javna preduzeća sa istim kompanijama sklapaju ugovore i to u veoma velikim vrijednostima", kaže Korajlić.

Kompanije MG Mind i Mrkonjićputevi u vlasništvu su Mladena Milanovića Kaje.

Ukupno poslovanje ove dvije firme samo sa Putevima RS od 2015. do danas iznosi 58.6 miliona maraka (više od 29,9 miliona eura).

Milovanović je u više navrata dovođen u vezu sa ministrom finansija Republike Srpske Zoranom Tegeltijom.

Glavni i odgovorni urednik poslovnog portala Capital.ba Siniša Vukelić smatra da je bez dobrih rodbinskih i političkih veza teško razviti vlastiti biznis.

"Jednostavno zbog toga što je konkurencija na ovim prostorima toliko neprofesionalna i bolje uvezana sa funkcionerima ili direktorima javnih preduzeća koji jednostavno preferiraju samo one koji im daju mito ili imaju neki stranački interes", ističe Vukelić.

Ipak, nije sve tako crno. Ima i firmi koje su svojim znanjem i radom uspjele, ali one su orjentisane na izvoz i uglavnom ne posluju na ovim prostorima, dodaje Vukelić.

"Ali ih uopšte nema na domaćem tržištu zato što prema njihovim svjedočenjima ovde nije potrebno znanje, pamet, kvalitet, poštivanje rokova već političke veze i povezanost sa raznim strukturama poluilegalnim za koje morate biti spremni da im date određeni procenat od svoje dobiti ako želite da dobijete bilo kakav posao", naglašava Siniša Vukelić.

  • 16x9 Image

    Erduan Katana

    Novinarstvom se bavi od 1996. godine, kada radi u magazinu "Novi prelom" u Banjaluci koji je u to vrijeme bio jedna od rijetkih opozicionih novina u Republici Srpskoj. Od 2000. dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Banjaluke. Obrađuje političke i društvene teme.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG