Dostupni linkovi

Militarizacija policije RS kao mač i štit aktuelne vlasti


Pripadnici MUP-a RS obezbjeđuju zgradu Narodne skupštine Republike Srpske, Banjaluka

Vlada Republike Srpske (RS) naredne godine u Banjaluci planira početi izgradnju centra za obuku policajaca. Izgradnja ovog centra planira se na prostoru nekadašnje kasarne Zalužani kod Banjaluke.

"U vlasništvu MUP-a (Ministarstvo unutrašnjih poslova RS) je 55 hektara zemljišta gdje ćemo da smjestimo buduće naše organizacione jedinice, između ostalog, Specijalnu jedinicu policije, Jedinicu za podršku, Upravu za pratnju i obezbjeđenje, Upravu za borbu protiv terorizma i ekstremizma, Upravu za organizovani i teški kriminalitet", objasnio je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS.

Cilj ovog ambicioznog projekta je da ovdje bude smješten jedan na najsavremenijih centara za obuku policajaca u regionu, izjavila je predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović prilikom nedavne posjete napuštenoj kasarni Zalužani.

"Najvažnije je da će pripadnici MUP-a dobit jedan ovakav centar. U bezbjednosnom smislu svakako je važno da RS raspolaže jednim ovakvim centrom", kazala je Cvijanović.

Prema riječima predsjednika RS Milorada Dodika, očuvanje bezbjednosti ovog bosanskohercegovačkog entiteta prioritet je u vremenu nestabilnih regionalnih i globalnih odnosa.

"Već je poznato da se određena sposobnost diže nabavkom oružja i opreme koji su neophodni policiji. Želimo da budemo dio antiterorističke koalicije, jer je terorizam velika prijetnja za Bosnu i Hercegovinu, o čemu se u Federaciji BiH ne bave mnogo", istakao je Dodik.

Samo prošle godine državne institucije odobrile su Ministarstvu unutrašnjih poslova RS uvoz 50 komada automatskih pušaka i 500.000 komada puščane municije.

Puške su kupljene od firme "Zastava oružje", a puščanu municiju od "Prvog partizana" iz Srbije.

Ministar Lukač izjavio je da će u centru za obuku, pored rekonstrukcije starih zapuštenih objekata, biti izgrađeni i novi objekti.

Dragan Lukač
Dragan Lukač


"Vlada Republike Srpske je usvojila informaciju nakon uvida kojeg je izvršila naša Direkcija za obnovu i razvoj iz Ministarstva za prostorno uređenje. Sad ćemo tražiti od NSRS (Narodna skupština Republike Srpske) kredit od oko 6,5 milona za adaptaciju i sanaciju ovih ovdje objekata", naglasio je Lukač.

U podršku za novi kredit entiteskog parlamenta u Vladi RS ne sumnjaju, a premijerka Cvijanović očekuje da će najveći dio posla oko izgradnje centra za obuku policije biti obavljen već u 2017. godini.

Banjalučki novinar Željko Raljić mišljenja je da aktuelna vlast postepenu militarizaciju MUP-a uvodi ne zbog straha od terorizma, već od reakcije građana na sve teže socijalno stanje.

"Vlast u RS predvođena SNSD-om (Savez nezavisnih socijaldemokrata) ima namjeru da se pripremi za pokazivanje mišića. A, ovo insistiranje na dodatnom broju policajaca i boljoj obuci i opremljenosti na postojeće stanje ništa drugo ne govori nego da će u budućnosti policija biti štit i mač aktuelne vlasti", smatra Raljić.

Saglasnost za uvoz oružja i vojne opreme inače daju Ministarstvo sigurnosti BiH, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, te državno Ministarstvo odbrane.

U aprilu ove godine predstavnici MUP-a RS i MUP-a Ruske Federacije ocijenili su uspješnom saradnju u vidu obuke pripadnika Specijalne jedinice policije RS u Rusiji, ali i dolaska instruktora MUP-a Ruske Federacije u RS radi obučavanja pripadnika MUP-a tog bh. entiteta.

Ministar Dragan Lukač tada je izjavio da se radi o nastavku prošlogodišnjih razgovora, kada je potpisan protokol o saradnji u Moskvi, te da je dogovarana i "obuka specijalaca RS u nekoj od specijalnih jedinica Rusije".

U februaru ove godine Lukač je najavio i mogućnost nabavke oružja iz Rusije.

(RSE/Video: Sastanak šefova policije RS i Rusije, Banjaluka, april 2016.)

Sastanak šefova policija RS i Moskve
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:36 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG