Dostupni linkovi

RS neustavno izdaje jedinstvene matične brojeve


Jedinstveni matični broj na ličnoj karti, ilustracija
Jedinstveni matični broj na ličnoj karti, ilustracija
Iako na državnom nivou i dalje nema dogovora oko zakona o jedinstvenom matičnom broju (JMB), Vlada Republike Srpske odlučila je da u ovom entitetu počne izdavanje JMB za nekoliko hiljada djece u RS rođene nakon 12. februara, koja zbog blokade u Parlamentu BiH još nemaju matični broj, niti drugi lični dokument.

Iako je u srijedu na sjednici Vijeća ministara BiH trebalo da se raspravlja o prijedlogu privremene odluke o utvrđivanju registracionih područja za određivanje jedinstvenih matičnih brojeva u Bosni i Hercegovini, ovo pitanje je ostavljeno za narednu sjednicu, koja će biti održana 25. maja, pa je samim tim i Uredba Vlade RS i dalje na snazi, iako ipak postoji opasnost da se ona poništi na Ustavnom sudu BiH jer je pitanje matičnih brojeva isključivo u nadležnosti države BiH.

Republika Srpska, mimo saglasnosti države, počela je izdavanje jedinstvenih matičnih brojeva. Ovaj bosanskohercegovački entitet, nasuprot svim zakonskim normama u Bosni i Hercegovini, ali i praksi koja se primjenjuje u cijelom svijetu, od 13. maja izdaje jedinstvene matični brojeve, a na osnovu Uredbe tamošnje vlade.

Portparolka MUP-a RS Mirna Šoja kaže da je za to potrebno dostaviti rodni list i potvrdu o državljanstvu, te da upis ne košta ništa:

„MUP RS, u saradnji sa Agencijom za identifikaciona dokumente i razmjenu informacija ID-a. počelo je sa primjenom Uredbe o utvrđivanju ragistracionog područja za određivanje jedinstvenog matičnog broja, koju je donijela Vlada RS. Roditeljima novorođene djece kojima do sada nije određen jedinstven matični broj mogu odmah podnijeti zahtjev za određivanje jedinstvenog matičnog broja. Zbog sadašnje situacije Ministarstvo je donijelo i odluku da sve lokacije za izdavanje ličnih dokumenata narednih dana rade produženo radno vrijeme", navodi Šoja.

Već tri mjeseca građani u Bosni i Hercegovini čekaju da im novorođena djeca dobiju matične brojeve, odnosno lična dokumenta. Jedna od njih je i Mira Lugić, koja uz punomomoć oba roditelja skoro dva mjeseca čeka da njena unuka dobije ustavom zagarantovana prava, a za ovakvo stanje krivi nerad političara:

„Oni su dole, ali ne rade ništa. Ne može biti istina da se za dva i po ili tri mjeseca ne može naći način da se odrede matični brojevi i da se djeca upišu. Zar su nam djeca najmanje važna?“, pita Mira Lugić.

Kako se u Bosni i Hercegovini sve dovodi do apsurda, tako je i dobijanje jedinstvenog matičnog broja u ovoj zemlji političko pitanje. Ustavni sud BiH, naime, 2011. neustavnim je proglasio član 5. Zakona o jedinstvenom matičnom broju koji je sadržavao dvojne nazive opština u RS, kao npr: Bosanski Brod i Brod ili Bosanski Novi i Novi.

Uzurpacija ovlaštenja

Nakon toga, Predstavnički dom Parlamenta BiH u datom roku nije usvojio nijedan od dva prijedloga izmjena i dopuna Zakona, zbog čega je zakon proglašen neustavnim. Sve to je rezultovalo da novorođene bebe od 12. februara ove godine ne mogu dobiti jedinstveni matični broj.

Damir Hadžić, ministar transporta i komunikacija BiH, ocjenjuje da je Uredbom Vlade RS izvršena uzurpacija ustavnih ovlaštenja državnih institucija:

„Pravi problem predstavlja instrukcija koja od strane Ministarstva civilnih poslova otišla prema ideji u kojoj se daje saglasnost na provođenje dopunske uredbe“, kaže Hadžić.

Sa druge strane, ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović kaže da, iako političari iz Federacije BiH osporavaju ustavnost Uredbe Vlade RS, ona je potpuno legitimna zbog pravnog vakuma koji je nastao. On ističe da je najvažnije da djeca dobiju matične brojeve i da je dobro što se ovo pitanje rješava makar u jednom entitetu:

„Ja mislim da je dobro što se ušlo u tu priču konačno i da RS ima pravo da uđe u početak izdavanja jedinstvenog matičnog broja. Oni su čak imali izuzetno mnogo strepljenja", kaže Nović.

Anketirani građani podijeljeni su u razmišljanjima kako bi ovaj problem trebalo riješiti:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00
Direktan link

Uredba Vlade RS biće na snazi do donošenja zakona o izmjenama i dopunama Zakona o jedinstvenom matičnom broju na državnom nivou. No, upitno je da li su ti matični brojevi koje Republika Srpska dijeli zakoniti i ustavni.

U svakom slučaju, kolateralna šteta političkih prepucavanja u BiH su novorođenčad, jer je BiH trenutno jedina zemlja na svijetu u kojoj njeni građani ne mogu ostvariti svoja ustavom zagarantovana prava.
XS
SM
MD
LG