Dostupni linkovi

RS: Izabrane sudije i predsjednik Ustavnog suda bez prisustva Bošnjaka


Narodna Skupština RS
Narodna Skupština RS
Vijeće naroda Republike Srpske (RS) izabralo je sudije i predsjednika Ustavnog suda RS i pored toga što je Klub delegata bošnjačkog naroda napustio sjednicu smatrajući da je prekršena ustavna procedura. Za predsjednika US RS izabran je aktuelni ministar pravde u Vladi RS Džerard Selman.

Predsjedavajući vijeća naroda RS, Momir Malić rekao je da su i pored toga što su Bošnjaci u Vijeću naroda napustili sjednicu većinom glasova izabrani članovi i predsjednik ustavnog suda RS.

"Te su danas za sudije Ustavnog suda RS izbrani Snježana Savić, Milenko Arapović, Zoran Lipovac i Amor Bukić. Uz to je Džerard Selman izabran za predsjednika Ustavnog suda," kazao je Malić.

Delegati iz reda bošnjačkog naroda napustli su sjednicu jer smatraju da je prekršena ustavna procedura koju ima Vijeće naroda a to je da razmatra zakone i druge odluke koje donesi Narodna skupština.

Potpredsjednik Vijeća naroda iz reda bošnjačkog naroda Mirsad Đapo najavio je da će ovaj klub pokrenuti ocjenu ustavnosti odluke Vijeća naroda RS.

"I obratićemo se ustavnom sudu RS na ovaj izbor i nismo htjeli dati legtimitet ovakvim rješenjima. Mislim da nije bilo potrebe stavljati mrlju na ovaj način i politizirati nadali smo se da ćemo se bar uvažavati oko ovih procedura," objasnio je Đapo.

S druge strane Malić tvrdi da je sve bilo po ustavu i zakonu. Kod izbora sudija Vijeće naroda i Narodna skupština ravnopravni su kod odlučivanja, tvrdi Malić.

Narodna skupština tek u utorak bi trebalo da razmatra izbor i imenovanje sudija i predsjednika ustavnog suda kojima je istekao mandat. Vijeće naroda je zakonodavno tijelo u RS koje bi trebalo da štiti vitalne nacionalne interese konstitutivnih naroda.
XS
SM
MD
LG