Dostupni linkovi

Šarović: Od Vučića nismo čuli ko je kriv za stanje u Republici Srpskoj


Predsjednik SDS Mirko Šarović, 20. novembar 2019.
Predsjednik SDS Mirko Šarović, 20. novembar 2019.

Vlast u Republici Srpskoj posljednjim političkim potezima „pokušava sama sebe spasiti da bi pojedinci ostali na vlasti“, poručio je to Mirko Šarović, predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu u četvrtak.

Za sadašnje stanje, Šarović je okrivio Milorada Dodika, predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Povod za Šarovićevu konferenciju za novinare je sastanak ambasadora EU u BiH sa zvaničnicima RS u Istočnom Sarajevu.

Sastanku su prisustvovali predstavnici vlasti Republike Srpske - član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednica RS Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković i predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović.

Prethodno je Dodik najavio da će Republika Srpska povući saglasnost iz sporazuma o formiranju Oružanih snaga BiH i Viskog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

Politički predstavnici iz RS ne učestvuju u radu državnih institucija otkad je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo izmjene Krivičnog zakona kojim se zabranjuje negiranje genocida i drugih ratnih zločina u BiH.

Na novinarsko pitanje kako komentariše izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da će "neko tražiti nestanak Republike Srpske prije proljeća", i da to pada kao "veliki teret na njega i Srbiju", Šarović je odgovorio kako nije čuo da je Vučić okrivio nekoga u Republici Srpskoj.

„Nismo čuli da li je kriva aktuelna vlast u Republici Srpskoj, a moguće je da Republika Srpska dođe u opasnost. Moramo reći zbog čega i zbog koga. Značajan krivac je Milorad Dodik zbog svoje retorike. Ukoliko ga budemo slijedili narednih mjeseci i godina, biće nam sve gore“, poručio je Šarović.

On je kazao i kako će SDS iskoristiti priliku da kaže kako ocjenjuju trenutno stanje u RS.

„Nećemo da šutimo, smatramo da je ovo važan trenutak za Republiku Srpsku i ne treba da ozbiljne stvari prepustimo grupi avanturista“, rekao je Šarović.

Od 28 pozvanih predstavnika ambasadora zemalja, sastanku se odazvalo njih 11. Istovremeno, zbog nezadovoljstva postojećim stanjem, opozicija RS je održala protest u Banjaluci 2. oktobra.

XS
SM
MD
LG