Dostupni linkovi

Roksana Saberi napustila Iran


Roxana Saberi
Roxana Saberi

Američka novinarka Roksana Saberi, koja je u ponedeljak puštena iz zatvora u Iranu, napustila je jutros Islamsku republiku i stigla u Austriju, u Beč. 32-godišnja Saberi, koja ima dvojno iransko-američko državljanstvo odletela je iz Teherana u Beč sa svojim roditeljima. Saberi, koja je uhapšena u januaru, osudjena je u aprilu za špijunažu na sudjenju zatvorenom za javnost, na osam godina zatvora. Oslobodjena je u ponedeljak nakon što je sud presudu preinačio na uslovnu dvogodišnju kaznu.

Američka novinarka Roksana Saberi stigla je u Austriju iz Teherana, četiri dana nakon što su je iranske vlasti oslobodile iz jednog od najstrožih zatvora, i ukinule njenu presudu na osmogodišnju kaznu zatvora za špijunažu. Mi možemo da potvrdimo da je ona stigla u Beč, rekao je portparol američke ambsade u Beču. Drugi američki zvaničnik rekao je da Saberi planira da ostane par dana u austrijskoj prestonici. Američki zvaničnici odbili su dalje komentare, javlja Rojters. Ranije njen iranski advokat Abdolsamad Khorramshahi rekao je Rojtersu da je 32-godišnja novinarka napustila Teheran sinoćnjim letom za Evropu, i da bi trebalo da nastavi za Sjedinjene Države.

Američki nacionalni radio javio je da Saberi putuje sa svojim roditeljima. Ona ima dvojno američko - iransko državljanstvo i radila je za BBC. Uhapšena je u januaru na radu u Iranu, nakon što je njena novinarska legitmiacija istekla. Kasnije je optužena za špijunažu, proglašena krivom i osudjena na osam godina zatvora. Oslobodjena je iz zatvora u ponedeljak, nakon što je presuda preinačena na dvogodišnju uslovnu kaznu.

Ona se oseća dobro, ali je tužna što ne može da se vrati da izveštava iz Irana uskoro, rekao je njen advokat Khorramshahi. Idućih pet godina Roxana neće moći da izveštava iz Irana. Njen drugi branilac Saleh Nikbakht rekao je ranije da je promena presude imala različite pravne interpretacije bez obzira na politička mišljenja. Ali njeno oslobadjanje uklonilo je moguću prepreku u pokušajima predsednika Baraka Obame da odmrzne odnose SAD i Islamske republike posle neprijateljstva dugog tri decenije.

Obama je pozdravio oslobadjanje Roksane Saberi kao humanitarni gest. Dve zemlje su u sporu oko iranskog nukleranog programa, za koji Zapad misli da vodi ka nuklearnoj bombi. Iran kaže da je to za proizvodnju struje. Analitičari i diplomate oslobadjanje Roksane Saberi ne vide kao znak da je Iran prihvatio Obaminu ponudu, ali da njen slučaj može uticati.

Neki vide njeno hapšenje kao upozorenje stranim medijima pred junske predsedničke izbore u Iranu, dok drugi kažu da bi to moglo biti popuštanje politike čvrste ruke u američko - iranskim vezama, ili pak da Saberijevu koriste kao sredstvo pregovaranja.



XS
SM
MD
LG