Dostupni linkovi

Novinari u iranskim zatvorima


Roxana Saberi
Roxana Saberi

Američko iranska novinarka Roxana Saberi oslobođena je iz iranskog zatvora, jer joj je jučer kazna smanjena s osam godina zatvora na dvije godine uvjetne kazne. No, idućih pet godina Roxana neće moći izvještavati iz Irana. Ipak, u iranskim zatvorima još je popriličan broj stranaca, među njima i nekolicina novinara.

Slučaj Saberi izazvao je oštre reakcije u svijetu. Ujedno je još jednom aktualizirao pitanje slobode medija u toj zemlji, ali i pitanje što je s drugim strancima osuđenim, kao i Roxana za špijunažu u korist Zapada. Laka meta vlasti su upravo novinari izvjestioci. Svojedobno je i novinarka Iranskog servisa našeg radija bila u kućnom pritvoru gotovo godinu dana i pod optužbom da je širila lažne vijesti protiv Islamske Republike Iran. Puštena je kući tek nakon snažnog pristiska novinarskih organizacija u svijetu i nevladinih organizacija.

Roditelji su priredili doček za Roxanu
Glasnogovornik Reportera bez granica Reza Moini zato upozorava da je veliki broj iranskih novinara pod sličnim optužbama osuđeno na zatvor.

„Jedan broj novinara je kasnije oslobođen svih optužbi. Iako ne prihvaćamo iranski sud, ipak je oslobadjajuća presuda za Saberi nada da će i drugi novinari u Iranu biti oslobodjeni“, rekao je Moini.

Iranski dužnosnici su do sada isticali da slučaj Saberi nije politički, no brojni promatrači su upozorili da je ona novinarka žrtva aktualnih odnosa izmedju Irana i Sjedinjenih država. Roxanin advokat Saleh Nikhbakht kaže da su značajan dio obrane bazirali upravo na odnosima Washingtona i Teherana.

“Dali smo sudu dokumente koji govore da Iran i SAD nisu neprijatelji, predočili smo odluke Iranskog Vrhovnog suda koji pokazuju da su u prošlosti dvije zemlje imale razmirica, ali da po medjunarodnom pravu nisu neprijatelji. Sud je odluku o oslobađanju Saberi donio i na našim dokumentima, ali i na osnovu vlastitog istraživanja.“


Reza Saberi i njegova supruga, Japanka Akiko čekaju oslobađanje kćerke
On je priznao da je bilo i drugih napora da se Roxana oslobodi, no nije ih želio podijeliti s javnosti.

Roxana koja je od januara bila u jednom od najstožijih iranskih zatvora, štrajkala je gladju, pokušavajući skrenuti pažnju na svoj slučaj. Ona sama, kao i Washington, više puta su isticali kako je optužba i presuda da je špijunirala za SAD neutemeljena, pa čak i smiješna. Američka državna tajnica Hillary Clinton više je puta zatražila njeno oslobađanje, tako da je vijest da je Roxana oslobođena dočekala s vidnim olakšanjem.
I Robert Gibbs, glasnogovornik Baracka Obama je kazao kako je predsjednik zadovoljan što je Roxana Saberi na slobodi.

Josepf Stork, predstavnik Human Rights Watcha slučaj Saberi je nazavo ordinarnom lakrdijom, te je pozvao Iran da pokaže jednaku mjeru pravde i prema drugim novinarima koji se pod istim optužbama nalaze u iranskim zatvorima.
XS
SM
MD
LG