Dostupni linkovi

Rover Curiosity u potrazi za životom na Marsu


Space -- The tenuous atmosphere of Mars, visible on the horizon in this low-orbit photo, undated
Space -- The tenuous atmosphere of Mars, visible on the horizon in this low-orbit photo, undated
Američka svemirska agencija NASA planira na Mars lansirati rover Curiosity ovog vikenda. Ovo će biti skup i naučno kompliciran projekt čiji je cilj otkriti da li je na Marsu ikada bilo života.

Rover Curiosity je dio misije koju provodi Mars Science Laboratory (MSL), a koja je vrijedna 2,5 milijarde dolara. Na Mars treba biti lansiran u subotu sa stanice Cape Canaveral Air Force na Floridi.

"Ovo je mašina iz snova za naučnike koji se bave istraživanjem Marsa. Rover ne samo da je tehnički najnaprednija mašina koju šaljemo na drugu planetu, nego je i najnapredniji istraživač koji će se koristiti", rekao je Ashwin Vasavada, naučnik koji radi na projektu MSL u NASA-inoj laboratoriji za mlazni pogon u Pasadeni.

Rover Curiosity je dizajniran još 2004. godine. Težak je jednu tonu, što je pet puta više nego što je slučaj sa prethodnicima Spiritom i Opportunityjem.

Tokom 23 mjeseca istraživanja Marsa nakon slijetanja, Curiosity će analizirati brojne uzorke iz bušotina u stijenama. Uzorke će prikupljati i sa tla, a istražit će veće područje od bilo kojeg prehodnika.

Rover Curiosity je dvostruko duži i pet puta teži od NASA-inih rovera blizanaca Spirita i Opportunityja, koji su lansirani 2003. godine.

Zadatak rovera je da istraži da li su uslovi na Marsu bili povoljni za život mikroba te da li postoje dokazi u stijenama koji ukazuju na postojanje života u prošlosti.
XS
SM
MD
LG