Dostupni linkovi

Sukob policije s demonstrantima u Roterdamu na protestu protiv COVID mjera


Demonstranti u Roterdamu izrazili su svoje neodobravanje prijedloga vlade da se uvede "korona propusnica" za one koji su vakcinisani protiv korona virusa ili koji su se oporavili od bolesti, 19. novembra 2021.
Demonstranti u Roterdamu izrazili su svoje neodobravanje prijedloga vlade da se uvede "korona propusnica" za one koji su vakcinisani protiv korona virusa ili koji su se oporavili od bolesti, 19. novembra 2021.

Nizozemska policija upucala je i ranila najmanje dvije osobe nakon nereda koji su izbili u Roterdamu zbog novih mjera zbog COVID-19.

Demonstranti su bacali kamenje i vatrometom zapalili policijska kola.

Stotine demonstranata okupilo se da pokažu svoj bijes zbog vladinih planova za propusnicu COVID-19 i zabranu vatrometa u novogodišnjoj noći.

Nizozemska je prošle sedmice uvela trosedmično djelimično zatvaranje zbog COVID-19, jer se broj zaraženih povećao.

Ukupno sedam osoba je povrijeđeno, a najmanje 20 uhapšeno u noći koju je gradonačelnik Roterdama osudio kao "orgiju nasilja".

Policija je ispalila hice upozorenja i direktne hice "jer je situacija bila opasna po život", rekao je portparol policije agenciji Reuters.

U gradu je uvedeno vanredno stanje, a glavna željeznička stanica zatvorena je zbog nasilja.

Izolacija za milione nevakcinisanih u Austriji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:43 0:00

Na video snimcima objavljenim na društvenim mrežama vide se izgorjela policijska kola i demonstranti koji gađaju policiju kamenjem u glavnoj gradskoj trgovačkoj ulici.

Interventna policija je koristila vodeni top da ih rastera.

Nizozemska je prošle subote uvela nova ograničenja nakon što je zabilježila najveći broj slučajeva COVID-19 od početka pandemije.

Te mjere podrazumijevaju da se restorani i trgovine moraju zatvoriti ranije, a sportski događaji moraju se odvijati iza zatvorenih vrata.

Demonstranti su se sukobili s policijom u Hagu nakon objavljivanja mjera.

Demonstranti u Roterdamu izrazili su svoje neodobravanje prijedloga vlade da se uvede "korona propusnica" za one koji su vakcinisani protiv korona virusa ili koji su se oporavili od bolesti.

Ako se uvede, samo onima koji pokažu propusnicu biće dozvoljen ulazak u zatvorene prostore, kao što su restorani i barovi.

Ranije u petak, vlada je drugu godinu zaredom zabranila vatromet 31. decembra. Zabrana bi spriječila "dodatni pritisak na zdravstvenu zaštitu", rekla je vlada.

XS
SM
MD
LG