Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Podignuta optužnica protiv Rončevića i Bačića


Berislav Rončević
USKOK je danas podigao optužnicu protiv bivšeg hrvatskog ministra obrane Berislava Rončevića i njegovog bivšeg pomoćnika u MORH-u Ive Bačića, objavilo je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske na svoji internetskim stranicama.

Rončevića i Bačića se tereti zbog zlouporabe položaja i ovlasti pri kupnji vojnih kamiona 2004.godine, čime su oštetili državni proračun za više od 10,2 milijuna kuna.

Kao čelnici Ministarstva obrane navodno su kupili 39 kamiona za 34 i po milijuna kuna, prethodno odbivši ponudu da za skoro iste pare za 38,t milijuna kune kupe čak 76 kamiona.

Za ovaj slučaj se zna pet godina. Za to vrijeme hrvatski predsjednik Stipe Mesić je često, bez rezultata, spominjao ovu aferu. Saborsko povjerenstvo s HDZ-ovom većinom je čak Rončevića bilo proglasilo nevinim, a sad kad je, izgleda, Rončeviću nestalo političke potpore u slučaj su se ipak uključili stručnjaci iz Uskoka, najpozvaniji za otkrivanje korupcije.

Hrvatski sabor je prethodno, sredinom ovog mjeseca, većinom od 102 zastupnika izglasao skidanje imuniteta Berislavu Rončeviću, zastupniku HDZ-a, kako bi se protiv njega mogao voditi sudski postupak.
XS
SM
MD
LG