Dostupni linkovi

Ipak istraga protiv Rončevića


Berislav Rončević
Iako saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo nije skinulo imunitet bivšem ministru obrane, a sada saborskom zastupniku Berislavu Rončeviću, kojeg se sumnjiči za korupciju pri nabavi vojnih kamiona, Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) je sat kasnije pokrenuo istragu protiv njega i njegovog zamjenika u ministarstvu Ive Bačića. Naime, novi Zakon o kaznenom postupku omogućuje da se može voditi istraga protiv osoba koje imaju imunitet – zastupnika i sudaca – a da se ne mora zatražiti skidanje imuniteta. Operativno, to znači da tužitelji mogu provoditi tajnu istragu, a kada skupe dovoljno dokaza za podizanje optužnice, na dnevni red dolazi skidanje imuniteta.

Rašomonska situacija! Policija pred gotovo dva mjeseca pokreće istragu protiv bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića zbog navodne korupcije pri nabavi vojnih kamiona „teške“ 10 milijuna. Njegova stranka HDZ brani ga, a u medijima je najglasniji HDZ-ov predsjednički kandidat Andrija Hebrang.

Mandatno-imunitetno povjerenstvo Sabora u srijedu ne skida Rončeviću zastupnički imunitet, jer novi Zakon o kaznenom postupku dopušta da se istražuje i osobe koje imaju imunitet. Opozicija i mediji odmah su udarili po HDZ-u, tvrdeći da na taj način štite Rončevića, da HDZ postupa na svoju štetu, da je u cijelu priču bio umiješan i donedavni premijer Sanader i slično.

Kolumnist i bivši predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Ivan Zvonimir Čičak sa dijelom se optužbi slaže, a za dio tvrdi da ne stoje:

„Nesporno je da je netko uzeo dio novca. Tko je to, ja ne znam. Ali moram reći da znam da je Sanader inzistirao na tome da se ta istraga dovrši do kraja. Drugo, MUP je svoj dio istrage obavio i predao Državnom odvjetništvu. Državno odvjetništvo očito želi istragu. Zašto je HDZ to napravio? To je prije svega politički štetno za Vladu Jadranke Kosor, jer znamo da je predsjednica Vlade i predsjednica HDZ-a. Prema tome, ovaj potez HDZ-a je prije svega nepromišljen i zapravo odudara od onoga što je rekao gospodin Hebrang – ukoliko postoje dokumenti da će se oni ispričati i da će ići u postupak protiv Rončevića. Prema tome, mislim da DORH i USKOK mogu nastaviti istragu, da imaju dovoljno pravnog manevarskog prostora, a mislim da će si HDZ ponovno zabiti jedan autogol.“

Međutim, u Državnom odvjetništvu i njegovom posebnom antikorupcijskom tijelu – USKOK-u, samo su čekali da završi sjednica Mandatno-imunitetnog povjerenstva i sat kasnije objavili da su Rončević i njegov nekadašnji zamjenik u Ministarstvu obrane Ivo Bačić pod istragom. Za Radio Slobodna Europa govori glasnogovornica Državnog odvjetništva Martina Mihordin:

„Odluka Mandatno-imunitetnog povjerenstva zapravo je potvrdila mišljenje Državnog odvjetništva Republike Hrvatske da za provođenje istrage po novom Zakonu o kaznenom postupku nije potrebno odobrenje za skidanje imuniteta osobama koje taj imunitet imaju. Što znači da je DORH zapravo zadovoljno tom odlukom, a rezultat te odluke je USKOK-ovo davanje naloga za provođenje istrage.“

Dakle, iako je prvi dojam bio drugačiji, postupak protiv Rončevića i Bačića se nastavlja. Neki misle da bi Rončević dobro došao HDZ-u kao žrtveno janje, odnosno dokaz da „misle ozbiljno“ u borbi protiv korupcije, a neki baš i nisu u to uvjereni.

Novinarka „Novog lista“ i predsjednica Zbora novinara sudskih izvjestitelja Ana Raić Knežević kaže za naš radio kako još uvijek postoje snažni politički lobiji koji mogu postići da od ovog postupka na kraju – ne ispadne ništa!

„Podsjećamo da su u prošlosti istrage trajale godinama, pogotovo protiv državi milih tajkuna. Ništa se nije dogodilo, novac se nije pronašao. Tako da nisam sto posto sigurna da ćemo u aferi ,kamioni‘ skoro doći do raspleta i do istine.“


Ostavimo da „afera kamioni“ ide svojim tokom, međutim stav saborskog tijela kako nije potrebno skidanje imuniteta za provođenje istrage dao je Državnom odvjetništvu i USKOK-u jedno izuzetno dragocjeno oružje u borbi protiv korupcije. Ako ne treba zahtjev za skidanje imuniteta, to znači da se može provoditi tajnu istragu protiv osoba koje imaju taj imunitet, a to su osim saborskih zastupnika i – suci. A upravo je pravosuđe po percepciji javnosti najkorumpiraniji segment hrvatskog društva, gori čak i od politike.

Istražitelji imaju za tajnu istragu 8 dana, a nakon toga zakon nalaže da se osumnjičeniku mora reći da se protiv njega poduzima istražne radnje. Naravno, ako dođe do podizanja optužnice, tada će se morati odlučivati i o skidanju imuniteta.
XS
SM
MD
LG