Dostupni linkovi

Romney: Trump izazvao uznemirenost u svijetu


Mitt Romney i Donald Trump ispred Bijele kuće
Mitt Romney i Donald Trump ispred Bijele kuće

Bivši predsjednički kandidat ispred republikanaca i uskoro senator iz države Utah Mitt Romney žestoko je kritikovao Donalda Trumpa, u svom tekstu za Washington Post. Navodi da nije "dorastao" funkciji predsjednika. Da bismo ponovo preuzeli vodstvo u svjetskoj politici, moramo popraviti nedostatke u našoj politici kod kuće, navodi Romney.

Vrijeme objavljivanja teksta, samo dva dana prije nego što je Romney položio zakletvu kao senator, podgrijalo je spekulacije da se pozicionira kao izazivač Trumpu za nominaciju za predsjednika u republikanskim redovima, navodi Reuters.

"Trumpovo predsjedavanje u decembru je doživjelo velike poraze. Ostavke sekretara odbrane Jima Matissa i šefa osoblja Bijele kuće Johna F. Kellyja, imenovanje seniorskog osoblja sa manjim iskustvom, napuštanje saveznika i predsjednikova tvrdnja da je Amerika dugo bila „naivčina“ u međunarodnim odnosima naškodili su njegovom mandatu", piše u svojoj kritici Mitt Romney.

"Nakon što je nominiran za predsjednika, nadao sam se da će se u svojoj kampanji suzdržati od gorčine i vrijeđanja. To se nije desilo. Kada je pobijedio na izborima, nadao sam se da će biti dorastao ovom izazovu. Ranija imenovanja Rexa Tillersona, Jeffa Sessionsa, Nikki Haley, Garyja Cohna, McMastera, Kellyja i Mattisa bila su ohrabrujuća. No, njegovo ponašanje tokom posljednje dvije godine, a pogotovo njegova djela tokom proteklog mjeseca, dokazuju da predsjednik nije dorastao ovoj funkciji."

Trump je na Twitteru odgovorio Romneyu.

"Volio bih da se Mitt fokusira na graničnu sigurnost i mnogo drugih stvari gdje može biti od pomoći. Ja sam pobijedio, a on nije. Trebao bi biti sretan zbog svih republikanaca. Budi timski igrač i pobijedi", piše Trump.

Ipak, pohvalio je Trumpove odluke o usklađivanju američkih korporativnih poreza sa porezima globalnih konkurenata, kao i kada je pojednostavio komplicirane uredbe, kada je uspostavio mjere protiv nepravičnih kineskih trgovinskih praksi, kada je reformisao kazneno pravosuđe i imenovao konzervativne suce.

Romney dodaje i da bi predsjednik trebao ujediniti i inspirisati građane da budu bolji. Trebao bi pokazati osnovne kvalitete iskrenosti i integriteta. Sa ovako podijeljenom, bijesnom i ogorčenom nacijom, liderstvo sa ovim kvalitetima ličnosti je nužno. A upravo je ovdje "sadašnji predsjednik najtanji", smatra Romney.

"Svijet takođe gleda. Trumpove riječi i postupci izazvali su uznemirenost širom svijeta. Sve se dešava u vrlo nezgodno vrijeme. Nekoliko saveznika u Evropi doživljavaju politički preokret. Nekoliko bivših satelitskih država Sovjetskog saveza preispituju svoje demokratije. Neke nacije u Aziji, kao što su Filipini, naginju ka Kini, koja napreduje, u pariranju našoj ekonomiji i vojsci. Alternativa američkom liderstvu u svijetu koju nude Kina i Rusija je autokratska, korumpirana i brutalna", navodi se dalje u tekstu.

Romney piše i da "svijetu treba američko vodstvo i da je u interesu je SAD da to osiguraju. Svijet vođen autoritarnim režimima je svijet, uključujući i Ameriku, sa manje prosperiteta, slobode i mira".

"Da bismo ponovo preuzeli vodstvo u svjetskoj politici, moramo popraviti nedostatke u našoj politici kod kuće. A to počinje, naravno, sa najvišim nivoima koji bi nas trebali inspirisati i ujediniti. To podrazumijeva da političke stranke promovišu politike koje nas jačaju, umjesto da promovišu plemenske vrijednosti iskorištavanjem našeg straha i ogorčenosti."

Tvrdi i da će se ponašati kao što bi se ponašao sa bilo kojim drugim predsjednikom, bilo da je ta osoba član njegove stranke ili ne. "Podržat ću politike za koje vjerujem da su u najboljem interesu naše zemlje i Protiviti se onima koje nisu. Ne namjeravam komentarisati svaki Tweet ili kritiku. Ali govorit ću protiv izjava ili djela koja su rasistička, seksistička, antiimigranska, nepoštena, destruktivna", stava je budući senator.

"Naši lideri moraju da brane naše vitalne institucije uprkos njihovim nedostacima: slobodu medija, vladavinu prava, jake crkve i odgovorne korporacije i sindikati", dodaje Romney. "Amerika je najjača kada smo ruku pod ruku sa drugim nacijama. Želimo jedinstvenu i snažnu Evropu, ne dezintegrisanu uniju. Želimo stabilne odnose sa azijskim nacijama koji jačaju uzajamnu sigurnost i prosperitet", zaključio je Romney dodajući da je ipak optimista kada govori o budućnosti.

Ipak, naglasio je da je optimista kada govori o budućnosti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG