Dostupni linkovi

Nastavnice diskriminisale romsku djecu


Ilustrativna fotografija, Foto: Vesna Anđić
Ilustrativna fotografija, Foto: Vesna Anđić
U Osnovnoj školi "Drago Milović" danas nije bilo moguće dobiti komentar povodom tvrdnje roditelja romske djece da su nastavnice pred njihovim vršnjacima konstatovale nepostojeće vaške, a zatim ih poslale kući na dezinsekciju. Da li se zapravo radi o diskriminatorskom ponašanju?

Učiteljice su prvo makazama, na očigled čitavog odjeljenja, bištale kosu malih romskih učenika, a onda dale zapovjed da se na nastavu ne vraćaju dok ne istrijebe vaške.

Ovo nije potresna scena iz neke predratne školske ustanove ili filma o okrutnim vaspitačicama u od svijeta zaboravljenom sirotištu, već prizor iz tivatske Osnovne škole "Drago Milović", koja je prema riječima Ajeta Neziraja, oca šestoro romskih osnovaca, prethodio njihovom udaljavanju iz razreda.

Nakon što su mu djeca pognutih glava stigla kući Neziraj se, priča za naš radio, skupa sa svim mališanima zaputio u tivatski Dom zdravlja gdje mu je doktorica Slavka Dragović, nakon rutinskog pregleda, izdala potvrdu da vaškama nema traga i da se djeca iz istih stopa mogu vratiti na nastavu. Ajet Neziraj:

"Moja djeca su išćerana iz škole radi vašljivosti. Odmah smo ih poveli kod doktora i imaju potvrdu da nemaju ništa na glavi. To su lažni podaci. Samo su htjeli da ih udalje iz škole namjerno".

RSE: Zašto mislite da su namjerno vašu djecu udaljili iz škole?

"Ja ne znam koji su razlog imali. Djecu su mi išćerali iz škole. Rekli su 15 dana da ne dolaze u školu, da idu kući kada imaju vaške. Moja djeca više ne žele da im one nastavnice budu u školi. Moje dijete ide tri godine u školu i još ne zna svoje ime. Nema nikakvog napretka sa onim nastavnicima."

Objašnjenje za ovaj diskriminatorski čin pokušali smo da dobijemo i od nastavnica tivatske osnovne škole " Ana Marković i Jevrosime Popović koje su konstatovale vaške kojima doktorica nije našla trag. Do broja nastavnice Ane Marković nijesmo uspjeli da dođemo, a ovako je tekao razgovor kada smo okrenuli telefon Jevrosime Popović:

RSE: Dobar dan. Petar Komnenić je pored telefona, Radio Slobodna Evropa. Je l' Jevrosima Popović?

"Molim."
RSE: Da li je nastavnica Jevrosima Popović?
"Nije."
RSE: Nijesam dobio nastavnicu Jevrosimu Popović?
"Ko je to?"
RSE: Petar Komnenić, radio Slobodna Evropa.

Ponovo smo okrenuli broj, ne isključujući mogućnost da je možda zaista u pitanju greška. NIšta od izjave, ali smo makar dobili identitetsku potvrdu:

"Šta vi hoćete? Ostavite me na miru."

Jevrosimi Popović danas očigledno nije bilo do razgovora sa novinarima. Juče je, međutim, sa novinarkom podgoričkog dnevnika "Vijesti" ovako objašnjavala svoj potez.

"Jeste li vi svjesni koliko su ta djeca neuredna. Da li mislite da treba da budemo zatočenici roma. Ja to ne mogu da dozvolim,"
objašnjavala je ova prosvjetna radnica koja je dan ranije pred desetinama drugih đaka obavila higijenski pregled njenih malih romskih učenika, a zatim ih udaljila sa nastave, ubijeđena da je otkrila dosadne insekte.

Medicinski nalaz joj je pobio i taj pedagoški izgovor. Pomoćnici direktora koji se trenutno nalazi van zemlje nijesu bili raspoloženi za razgovor. Mileta Rabrenović sa kojim smo obavili telefonski razgovor nam je kazao da će u školi biti tek u poslijepodnevnim časovima, dok je njegova koleginica na koju nas je uputio objasnila da ne želi ništa da govori do povratka direktora koji se očekuje u ponedjeljak. Istraživač slučajeva kršenja ljudskih prava koji Aleksandar Zeković koji je o sumnji u diskrmininatorsko ponašanje pojedinih nastanica u Tivtu već uputio dopis Ministarstvu prosvjete, kaže da je ovo još jedan dokaz da Romi i dalje nijesu dobrodošli članovi ovog društva i zajednice:

"Obrazovni sistem mora stvoriti jednu povoljniju klimu za njihov prijem u škole i oni se moraju u tim školama osjećati mnogo sigurnije. Istina je da postoje sve barijere što se tiče njihovog socijalnog statusa, ali to je nešto u čemu im, s obzirom na to da je osnovna škola obavezna, zvanične institucije moraju djelotvornije pomoći".


Pomoćnik ministra prosvjete Marko Jokić kaže da je obaviješten o tom slučaju i da će nadležna inspekcije reagovati po hitnom postupku:

"Mi ćemo odmah reagovati preko naše inspekcije koja će preko uprave škole utvrditi tačno činjenične radnje. Svakako da, ukoliko bude mjesta da se utvrdi odgovornost nekoga u školi to će inspekcija i predložiti".
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG