Dostupni linkovi

Romi žele u većem broju u bezbednosne agencije


Sa skupa na Zlatiboru

Članovi romske nacionalne zajednice u Srbiji žele da budu što više zastupljeni u sektoru bezbednosti države, ne samo u Ministarstvu unutrašnjih poslova, već i u Ministarstvu odbrane, Bezbednosno- informativnoj agenciji i Upravi carine.

O inkluziji Roma u ove službe govorilo se na Zlatiboru u okviru skupa koji je organizovala Asocijacija evropskih policajaca romske nacionalnosti, a Nenad Tairović, predsednik Asocijacije i ovlašćeno lice za zastupanje interesa romske manjine u MUP-u Srbije, kaže ne postoje više prepreke da se Romi zaposle u sve sfere bezbednosti:

Nenad Tairović, foto: Novka Ilić
Nenad Tairović, foto: Novka Ilić

„Radićemo na tome da se broj pripadnika i pripadnica romske nacionalne manjine u ovim službama u narednom periodu poveća, jer dobili smo podatak da su pripadnici romske naciopnalne manjine sve obrazovaniji u odnosu na period od pre desetak godina, a to govore i činjenice na terenu. Vidi se da Romi idu krupinim koracima kada je sfera obrazovanja u pitanju i radićemo na tome da se broj Roma i Romkinja poveća u svim službama bezbednosti Srbije“, naveo je Tairović.

Interesovanje romske zajednice za rad u policiji je ogromno, pa su Vlada Srbije i Kancelarija za ljudska i manjinska prva pokrenule niz konkursa za osnovnu policijsku obuku. Na području cele Srbije već je obučeno 280 kandidata, a ima zainteresovanih i na području Policijske uprave Užice.

„Imali smo veliki broj prijavljenih kandidata, imali su obuke i, naravno, Romi su učestvovali kao i svi drugi kandidati koji su morali da prođu određene testove i provere. Nažalost, prethodnim konkursom niko od Roma nije prošao, a očekujemo sledeći konkurs na kome će verovatno bitii veći broj kandidata i kandidatkinja Roma, takođe očekujem da će tada proći veći broj Roma ovu osnovnu policijsku obuku“, konstatovala je Dragica Jeftović, načelnica užičke Policijske uprave.

Mladi Romi i Romkinje i dalje će imati šansu da idu na obuku, a zatim polažu kfalifikacione ispite kao uslov da počnu raditi u nekoj od službi bezbednosti u Srbiji, a sve te vrste obuka, seminari i konkursi obuhvaćeni su dvogodišnjim akcionim planom inkluzije Roma u državne službe bezbednosti. Finansijska podrška dobijena je od Kancelarije OEBS-a za Srbiju.

  • 16x9 Image

    Novka Ilić

    U novinarskoj profesiji je već više od dve decenije. Počela rad kao novinar u redakciji Radio Užica i lokalnog lista "Vesti". Dopisnica RSE od 1999. godine.

XS
SM
MD
LG