Dostupni linkovi

Muzur: Romsko naselje na Ilidži neće biti uklonjeno


Neformalno romsko naselje u sarajevskoj Opštini Ilidža
Neformalno romsko naselje u sarajevskoj Opštini Ilidža

Načelnik sarajevske Opštine Ilidža Nermin Muzur rekao je 19. aprila za Radio Slobodna Evropa (RSE) da romsko naselje u tom dijelu Sarajeva neće biti uklonjeno, niti njegovi stanovnici iseljeni.

"Romi neće biti iseljeni i neće biti ništa porušeno dok im se ne obezbijedi adekvatan smještaj. Imamo dvije, tri lokacije na kojima pokušavamo da iznađemo rješenje i vjerovatno ćemo ići u gradnju nekih malih kućica ili postavljanja kontejnera", rekao je Muzur.

Načelnik Opštine Ilidža Nermin Muzur
Načelnik Opštine Ilidža Nermin Muzur

Dodao je da će na novoj lokaciji biti obezbijeđeni voda i struja, za razliku od uslova u kojima se u romskom naselju na Ilidži živjelo posljednjih 12 godina, gdje Romi, kako je rekao nisu imali ništa.

Romska udruženja su 18. aprila objavila kako postoji odluka Općine Ilidža o uklanjanju neformalnog romskog naselja u Opštini Ilidža.

Predsjednik Romskog informativnog centra "Kali Sara" Dervo Sejdić rekao je kako je Opština Ilidža izdala rješenje porodicama koje žive na tom prostoru da će se u roku od sedam dana neformalno naselje biti srušeno, no kako je rekao nije rečeno gdje će porodice biti smještene.

U tom naselju živi više od 60 Roma, među kojima je 40 djece.

Prema riječima stanovnika ovog naselja, uklanjanje improvizovanog smještaja naredila je lokalna inspekcija.

"Moram naglasiti da niko od porodica nije protiv te odluke, da se uklone barake, ali da im se obezbijedi alternativni smještaj. U ovom rješenju se nalaže uklanjanje objekata bez alternativnih rješenja što znači da bi ljudi trebali ići na ulicu", rekao je Sejdić novinarima i podsjetio da je ovo dugogodišnji problem.

"Uvijek je bila priča kako Općina Ilidža nema građevinsko zemljište za to", rekao je Sejdić.

Neformalno romsko naselje na Ilidži u blizoni Velike Aleje na putu prema poznatom sarajevskom izletištu Vrelo Bosne postoji već 12 godina.

XS
SM
MD
LG