Dostupni linkovi

Romanipen u Kragujevcu: Biblioteka igračaka za početak školovanja


Božidar Nikolić u biblioteci igračaka
Božidar Nikolić u biblioteci igračaka
U okviru Obrazovno kulturne zajednice Romanipen iz Kragujevca od nedavno radi prva biblioteka igračaka u kojoj deca iz romske zajednice mogu da pozajme veoma kvalitetne didaktičke igračke i da kod kuće provode slobodno vreme igrajući se i učeći uz njih. Tokom ove godine, više od 100 mališana predškolskog uzrasta koristilo je igračke za koje njihovi roditelji nemaju para da ih kupe.

Božidar Nikolić, izvršni direktor Romanipena kaže da je ovaj vid pripreme romske dece za uključivanje u obrazovni sistem dao veoma dobre rezultate jer su se i roditelji aktivno uključili u projekat koji njihovoj deci omogućava da kroz igru steknu znanja neophodna za početak školovanja.

„U okviru ovog programa radimo sa decom predškolskog uzrasta. Deca pre nego što pođu u osnovnu školu ovde se pripremaju da spremno uđu u obrazovni sistem. Ono što je specifično za ovaj program je mobilna biblioteke igračaka sa kojima idemo na teren u prigradska naselja u kojima deca nisu u mogućnosti ni da vide, a kamo li da koriste takve igračke“, kaže Nikolić, dodajući da im je Novak Đoković fondacija za te aktivnosti obezbedila kombi vozilo kako bi tim mogao da realizuje aktivnosti na terenu.

Pored biblioteke igračaka Romanipen realizuje čitav niz programa usmerenih ka unapređenju nivoa obrazovanja Roma posebno mladih u cilju, njihove emancipacije i sveobuhvatne integracije u savremene tokove društvenog života.

Na Goču je upravo završen Letnji kamp razvojnih veština "Koračajmo zajedno" za 43 dece iz materijalo ugrožrnih romskih porodica, kojima je tako pružena mogućnost da u prirodnom okruženju rade na razvoju svojih veština i pripremama za školu.

„Cilj kampa je da deci koja dolaze iz materijalno ugoženih porodica pruži mogućnost da u prirodnom okruženju rade na razvoju svojih veština, pre svega da se pripremaju za školu i da razvijaju veštine koje će im koristiti u obrazovanju. U radu kampa učestvovalo je 43 dece starosti od četiri i po do 12 godina. Aktivnosti su bile veoma dinamične i dnevno je bilo organizovano više programa, od sportskih takmičenja i edukativnih radionica do likovne kolonije“, kaže Nikolić.

Obrazovno kulturna zajednica Romanipen iz Kragujevca uspešno sarađuje sa Romskim edukativnim fondom i Fondom za otvoreno društvo, a od ove godine i sa Novak Đoković fondacijom.

Prošle godine programima Romanipena obuhvaćeno je 275 romske dece koja su prošla različite edukativne aktivnosti.
XS
SM
MD
LG