Dostupni linkovi

Rojters i Idžipter: Pronađeni ostaci egipatskog aviona


Članovi porodica na aerodromu u Kairu

Ostaci nestalog egipatskog putničkog aviona nađeni su u Egejskom moru, u blizini grčkog ostrva Karpatos, jugozapadno od Rodosa, objavila je avio kompanija Idžipter na Tviteru.

"Ministarstvo za civilno vazduhoplovstvo je dobilo pismo Ministarstva spoljnih poslova Egipta koje je potvrdilo da su nađeni ostaci aviona na letu MS804 (Pariz-Kairo)", objavio je Idžipter, dodavši da na moru plutaju "pojasevi za spsavanje i komadi plastike", prenela je agencija AFP.

Prethodno je istu vest objavio Rojters.

Grčki zvaničnici ranije su rekli da su tokom potrage u južnom delu Sredozemnog mora uočena dva plutajuća objekta, oko 80 kilometara južno od ostrva.

Grčka fregata pronašla je velike plastične objekte bele i crvene boje, rekao je izvor iz grčkog Ministarstva odbrane.

U operaciji potrage učestvuju grčki vojni avioni i brodovi.

Francusko državno tužilaštvo saopštilo je u četvrtak da je pokrenulo istragu povodom nestanka aviona kompanije "Idžipter", koji je noćas nestao iznad Mediterana.

Tužilaštvo naglašava da se "u ovom trenutku nijedna pretpostavka ne smatra verovatnijom od druge i da nijedna zasad nije isključena".

Istovremeno, egipatske bezbednosne vlasti, istražujući mogućnost da je pad aviona posledica terorizma, obavljaju bezbednosnu proveru putnika kako bi utvrdili da li je neko od njih bio povezan sa ekstremistima.

Avion egipatske kompanije Idžipter sa 66 putnika i članova posade leteo je na liniji Pariz-Kairo, kad je u sredu uveče nestao iznad Sredozemnog mora.

Let aviona MS804
Let aviona MS804

Na internetu se pojavio video snimak na kojem se navodno vidi trenutak kad se zapalio avion "Idžiptera", koji je prošle noći nestao sa radara iznad Mediterana.

Svedoci navode kako su u trenutku nesreće videli "veliku vatrenu loptu na nebu", navodi britanski "Telegraf".

Video snimak je objavio sajt "Seven Njuz Sidnej", a "Telegraf", koji je preneo tu informaciju, zasad nema potvrdu da je snimak autentičan.

Konfuziju je izazvalo saopštenje avio-prevoznika u kojem je rečeno da je egipatska vojska primila signal iz aviona više od sat vremena nakon što je trebalo da sleti u Kairu posle leta iz Pariza.

Armija je demantovala da je primila bilo kakvu poruku.

Poslednji kontakt kontrole leta sa avionom bio je 10 minuta pre nestanka.

Kako prenosi Rojters, kontrolori grčkog vazdušnog saobraćaj su razgovarali sa pilotom dok je avion bio u grčkom prostoru, ali on tada nije prijavio bilo kakav problem.

Kompanija je saopštila da je avion nestao rano u četvrtak ujutro sa radara iznad Mediteranskog mora.

Ona navodi da je avion nestao 16 kilometara pošto je ušao u egipatski prostor u 2.45 rano po lokalnom vremenu, prenosi AFP.

Direktor grčke civilne avijacije je rekao da je avion nestao sa radara dva minuta nakon što je napustio vazdušni prostor Grčke, odnosno 16 kilometara po ulasku u egipatski vazdušni prostor.

Predsednici Francuske i Egipta, Fransoa Oland i Abdel Fatah el Sisi razgovarali su o ovoj nesreći, kako bi se uspostavila saradnja u otkrivanju okolnosti pod kojima je nestao avion, saopštila je Jelisejska palata.

Kompanija Idžipter potvrdila je da je među putnicima u avionu bilo 30 egipatskih, 15 francuskih, dva iračka državljana, kao i po jedan državljanin Velike Britanije, Kuvajta, Saudijske Arabije, Sudana, Čada, Portugalije, Alžira i Kanade.

XS
SM
MD
LG