Dostupni linkovi

Roćen: Nismo stali na putu ka EU


Milan Roćen
Milan Roćen
Ministar vanjskih poslova Crne Gore Milan Roćen susreo se u Pragu, na sastanku Višegradske grupe i zemlja Zapadnog Balkana u petak, sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom i direktorom Službe za vanjske poslove EU, Miroslavom Lajčakom.

Na pitanje da li je bilo riječi o tome hoće li ili ne datum pregovora za Crnu Goru i status kandidata za Srbiju, u skladu sa preporukama Evropske komisije, biti na dnevnom redu Savjeta ministara u decembru ili će odluka o tome biti odložena do polovine naredne godine, kako se već neko vrijeme spekuliše, Roćen je rekao da o tome uopšte nije bilo riječi na skupu u Pragu.

Roćen: Danas o tome uopšte nije bilo riječi. Vjerujem da danas niko u EU ni u Evropskoj komisiji, ni u zemljama članicama sa sigurnošću ne bi mogao odgovoriti na ovo pitanje, niti se u ovom trenutku zna kakva će biti agenda decembarskog samita i da li će ili neće biti tretirano tako kako se spekuliše. Iskreno, ja u to ne vjerujem. Ja vjerujem da će EU iskoristiti tu šansu da danas u ovom teškom vremenu, suočena sa problemima u eurozoni, siguran sam da će iskoristiti tu šansu da upravo pokaže vitalnost zajednice da se bavi i redovnim poslovima. Zašto bi se EU odricala jedne od najboljih politika, a to je politika proširenja.

RSE: Međutim, ne radi se samo o spekulacijama medija, takva je mogućnost najavljena i iz crnogorske Vlade i to od samog premijera Igora Lukšića, te potpredsjenice Vvlade Slavice Milačić.

Roćen: Znate zašto, mi smo ozbiljna zemlja, mi smo ozbiljna Vlada. Pa ima li danas ikoga u Evropi i svijetu ko može zažmuriti pred aktulenim procesima u eurozoni. Dakle ne radi se o nikakvoj bojazni ili skepticizmu bilo koje vrste, već mi vodimo jednu realpolitiku. Sigurni smo dakle da ima preče od prečeg, kako bi mi u Crnoj Gori rekli. Smatramo da je veoma povoljna vijest bila da je postignut
Sigurni smo da sve to što se dešava u EU ne može da nema reperkusije i na sve politike EU, pa samim tim i politiku proširenja.
dogovor na posljednjm samitu u Briselu i nadamo se da će sve ovo što se dešava oko Grčke ići linijom traženja rješenja koji je u interesu svih. Sigurni smo da sve to što se dešava u EU ne može da nema reperkusije i na sve politike EU, pa samim tim i politiku proširenja. Uostalom, biće tako kako će biti. Bez obzira šta će biti 9.decembra, Crna Gora nije stala 12. oktobra čekajući 9 .decembar. Mi radimo kao da se ništa nije desilo tog 12.oktobra, ili tačnije radimo još bolje, sa više elana i još više entuzijazama.Vlada je skoro usvojila sedmi mjesečni izvještaj, radimo na osmom, jer mi smo svjesni da od kada smo ušli u ovaj proces pa do kraja nema drugog nego da radimo danonoćno i mukotrpno, okupimo svu crnogorsku pamet, sve subjekte društva, da radimo sa našim partnerima kao što su zemlje Višegrdske grupe, razmjenjujemo iskustva sa našim susjedima i tijesno radimo sa Eevropskom komisijom. Za nas je mnogo važniji taj proces, jer iskustva svih zemlja nam pokazuju da su upravo sve one napravile reforme u trenutku otvaranja pa do zatvaranja pregovora. To je taj put kojim mi idemo zato je za nas daleko važniji datum početka pregovora nego završetka.

Podrška Njemačke i Francuske proširenju

RSE: U četvrtak su podgoričke Vijesti objavile da nekim neformalnim dokumentom, navodno bez memoranduma, potpisa i pečata, Njemčka i Francuska pokušavaju da blokiraju da Crna Gora dobije datum za početak pregovora, odnosno uslovljavju dalji put?

Šef crnogorske diplomatije Milan Roćen i šef Delegacije EU u Crnoj Gori Leopold Maurer, 2011.
Šef crnogorske diplomatije Milan Roćen i šef Delegacije EU u Crnoj Gori Leopold Maurer, 2011.
Roćen: Nemojte molim vas. Zamislite stvarno je Crna Gora jedna važana evropska zemlja kada se dvije tako važne evropske sile kao što su Njemačka i Francuska dogovore da blokiraju Crnu Goru. To su zaista spekulacije. Mi imamo veoma dobru i tijesnu saradnju, to su zemlje koje kao i mnoge druge podržavaju evropski put Crne Gore i svih zemlja Zapadnog Balkana. Da li u određenim fazama ima, rekao bih, drugačijeg gledanja na sve to što Crna Gora ili neka druga zemlja postiže, to je nešto drugo. Znate, i u Njemačkoj iu Francuskoj i svim drugim zemljama svjesni su da kada se radi o Poglavljima 23 i 24 trebamo da vidimo šta je taj novi pristup pa će se onda mnoge stvari razbistriti, u to sam siguran. Svi bi vjerovatno htjeli da se ide brže sa implementacijom, mi bi bili najsrećniji kada bi mogli da kažemo evo mi smo završili sve poslove koji se tiču borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala do 12.oktobra ili ćemo završiti do 9. decembra ili, kada već pominjete jun, do juna iduće godine. Ne, to se zna da je to dug proces da je to nešto sa čime se ne samo Crna Gora nego i sve zemlje danas susreću. Ali kad me već pitate za taj papir od juče ....

Nema krize u DPS-u

RSE: Danas su već izašli detalji tj. uslovi koji se tiču promjene Ustava i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Roćen: Prvo, znate odlično da smo mi u Crnoj Gori sami incirali promjene Ustava u onom dijelu koji se odnosi na unaprijeđenje pozicije pravosudnih organa, a to nije bila preporuka Evropske komisije. Ali čak i ako je sve to tačno, mnogo se kasni sa obajvljivanjem tih detalja. Znači, to je već stara priča.
A to što pojedini visoki funkcioneri DPS-a i najviši funcioneri kao što je gospodin Vujanović iznose takve stavove to je samo izraz demokratske zrelosti crnogorskog društva.

RSE: I za kraj jedno unutrašnjo političko pitanje, ima li problema u DPS-u?

Roćen: Ne, hvala na interesovanju, a zašta ste posebno zainteresovani?

RSE: U četvrtak uveče se gospodin Vujanović žalio da se na njega vodi hajka iz dijela njegove stranke, crnogorskog nacionalističkog dijela DPS-a, uz pomoć SDP-a?

Roćen: To je vjerovatno pitanje za predsjednika Vujanovića. Što se samog DPS-a tiče, želim da uvjerim i one koji to pitaju dobronamjerno i one koji to rade tendenciozno i zlonamjerno, priželjkujući tako nešto, veoma je dobra i stabilna situacija u DPS-u i u rukovodstvu DPS-a. A to što pojedini visoki funkcioneri DPS-a i najviši funcioneri kao što je gospodin Vujanović iznose takve stavove to je samo izraz demokratske zrelosti crnogorskog društva, demokrtskog sazrijevanja i u našim političkim partijama a i u državi Crnoj Gori.
XS
SM
MD
LG