Dostupni linkovi

U toku je regionalno pomirenje


Valentin Inzko i Milan Roćen, 8. juli 2010
Valentin Inzko i Milan Roćen, 8. juli 2010
Regionalna saradnja i evropske integracije regiona, bile su glavne teme razgovora visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka i šefa crnogorske dioplomatije Milana Roćena. To je nakon susreta sa ministrom Roćenom u četvrtak našem radiju izjavio visoki predstavnik za BiH.

,,U poređenju sa periodom prije 20 godina ili čak prije šest mjeseci, danas imamo najbolju situaciju u regionu. Nije samo u pitanju regionalna saradnja već i regionalno pomirenje koje je u toku. To je bilo glavno što sam ja rekao i juče na seminaru u Kolašinu i danas u razgovoru sa gospodinom Roćenom. Takođe smo govorili kako saradnja između Crne Gore i BiH može još više biti unaprijeđena i razgovarali smo o integraciji svih zemalja regiona u Evropsku uniju", kazao je Inzko.

Međunarodni sud pravde sredinom jula trebalo bi da donese konačno mišljenje da li je čin proglašenja nezavisnosti Kosova u suprotnosti sa odredbama međunarodnog prava.

Inzka smo pitali da li je ova posjeta dio regionalnih konsultacija uoči ove odluke ,za koju mnogi procjenjuju da će uticati na budućnost odnosa među državama regiona.

,,Ova posjeta nema nikakve veze sa presudom Međunarodnog suda o Kosovu koju uskoro očekujemo. Ali svakako smo pomenuli Kosovo i Albaniju tokom razgovora. No, to smo učinili kroz prizmu odnosa tih zemalja i Crne Gore koja nastoji da održi politiku bez konflikata sa susjedima. Jasno mi je da crnogorska Vlada želi da provodi takvu politiku prema susjedima, uključujući i Kosovo", rekao je Inzko.

Visoki predstavnik EU za BiH Valentin Inzko u srijedu je u Kolašinu govorio na diplomatskoj konferenciji koja je okupila zvanice iz cijelog svijeta.

Inzko je podsjetio na Deklaraciju o osudi srebreničkog masakra iz 1995. godine, usvojenu u Parlamentu Srbije, i učestale sastanke na visokom nivou koji su uslijedili nakon toga, na kojima su nekadašnji protivnici prihvatili nov i konstruktivan pristup u rješavanju dugotrajnih problema.
XS
SM
MD
LG