Dostupni linkovi

Roboti bi mogli obavljati posao 3,5 milijuna ljudi


Robot-humanoid HONDA
Robot-humanoid HONDA

Roboti bi do 2025. godine mogli obavljati posao 3,5 milijuna ljudi u Japanu, čije je stanovništvo sve starije i sve se više smanjuje, pokazuju rezultati istraživanja Machine Industry Memorial Foundation.

Japan do 2030. očekuje 16-postotno smanjenje radne snage, dok će se istodobno povećavati broj starijih osoba, zbog čega je vlada zabrinuta tko će raditi u zemlji nenavikloj i nesklonoj bilo kakvoj većoj imigraciji.


Fondacija kaže kako bi rupu mogli popuniti roboti, od mikroskopski malih kapsula koje otkrivaju rane do visokotehnoloških usisavača.

U izvješću stoji kako bi roboti omogućavali ljudima da se usredotoče na važnije stvari, a ne da bi pojedinačno mijenjali jednu osobu.

Japan bi do 2025. mogao uštedjeti oko 2 milijarde dolara u sredstvima za osiguranje starijih osoba tako što bi njihovo zdravlje nadgledali roboti, jer se ne bi oslanjali na medicinsko osoblje.

SMS-opsesija liječi se prirodnom komunikacijom

Kad vam djeca dođu da se zajedno igrate, nemojte za svako dijete pripremiti po jednu konzolu za igranje, već im pročitajte nešto ili prošećite zajedno.

Najbolji način da se djeca odmaknu od opsesivna slanja SMS-poruka i pisanja e-mailova jest da im se posveti vrijeme, tvrdi zagrebački psihijatar Davor Moravek, upitan za komentar sve češće pojave da se djeca kod kuće, u školi, u tramvaju, na ulici ne odvajaju od mobitela te ili razgovaraju ili šalju poruke ili igraju igrice.


American Journal of Psychiatry (AJP) nedavno je upozorio kako je prekomjerno slanje poruka mobitelom i računalom postao ozbiljan javno-zdravstveni problem. Ti društveno-tehnološki problemi mladih nazivaju se otvoreno ovisnošću i klasificiraju kao mentalni poremećaj. Psihijatri upozoravaju kako treba obratiti pozornost na osobe koje zanemaruju redovite dnevne aktivnosti kako bi slali elektroničke poruke ili tekst poruke na mobitelu, ili igrali internetske igrice, jednako kao i na one koji postanu depresivni kad to ne mogu.

Otkriven planet najsličniji Zemlji

Solarni sistem
Novi planet, koji je od Zemlje udaljen 30 svjetlosnih godina, ima pet masa našeg planeta, ali je najmanji do sada otkriven. Jedan dan na tom planetu traje kao tri zemaljska tjedna.

Španjolsko-francuski astronomski tim otkrio je u zviježđu Lava stjenoviti planet, nazvan GJ 436c, čiji je radijus oko 50 posto veći od radijusa Zemlje, a kruži oko malog crvenog patuljka, relativno hladne zvijezde.

Oko 300 do sada otkrivenih planeta izvan Sunčevog sustava u pravilu su plinoviti divovi, poput Jupitera i Saturna.

"Simulacije pokazuju da egzoplanet okruži svoju zvijezdu GJ 436 za samo 5,2 zemaljska dana, a kompletna revolucija mu traje 4,2 zemaljska dana," izjavio je Ignasi Ribas, jedan od astronoma sa Sveučilišta u Barceloni.

Astronomi nisu izravno vidjeli GJ 436c, nego su do zaključka o njegovom postojanju došli na temelju nepravilnosti u putanji ranije otkrivenog planeta oko iste zvijezde, a tom je tehnikom prije gotovo sto godina otkriven i Neptun u našem sustavu.

"Nas zanimaju planeti s masom poput Zemlje, koji su smješteni na udaljenosti od zvijezde koja omogućuje postojanje tekuće vode na površini, drugim riječima: nastanjivi planeti. To će se sigurno dogoditi u idućem desetljeću,"
rekao je.

Stvoreno najjače svjetlo u svemiru

Teksaški petavatni laser je najjači laser na svijetu, ispaljuje najjače impulse infracrvenog svjetla, može stvoriti udarni val poput supernove, a možda čak i antimateriju.

Fizičari su uključili najjači laser na svijetu, čiji su izboji jači od bilo kojeg poznatog izvora svjetlosti u svemiru.

Nevjerojatne temperature i tlakove koje stvara kada pogodi cilj omogućit će znanstvenicima istraživanje uvjeta koji nastaju prilikom eksplozije zvijezde i onih koji vladaju u jezgrama divovskih planeta.

The Texas Petawatt Laser smješten je u Sveučilištu Teksas u Austinu, a može ispaljivati infracrvene laserske impulse od kojih svaki ima sagu veću od jednog petavata snage.

Petavat je jedan milijun milijardi vata, što je veća izlazna snaga od svih najjačih svjetskih elektrana zajedno, čija se snaga mjeri "tek" u teravatima (jedan teravat je bilijun vata).

Teksaški petavatni laser stvara impulse jače od jednog petavata po prvi put od 31. ožujka, kada je počelo njegovo puštanje u pogon.

Izuzetna snaga lasera može se fokusirati u točku veličine desetinke ljudske vlasi i stvoriti svjetlo intenzivnije od bilo čega što se dogodilo u svemiru nakon Velikog praska.

Najjači prirodni izvori svjetlosti poznati u svemiru su izboji gama zračenja, koji se događaju kad se neka masivna zvijezda uruši u crnu rupu ili neutronsku zvijezdu, što oslobađa moćne eksplozije.

"Moji su mi prijatelji astrofizičari rekli da se u izbojima gama zraka oslobađa svjetlost intenziteta do 1020 vati po kvadratnom centimetru," rekao je Ditmire New Scientistu.

"Svjetlost iz Teksaškog petavata može doseći oko 100 puta jači intenzitet," rekao je. "Kroz kratko vrijeme i u vrlo malom volumenu imali smo najsjajnije svjetlo u svemiru."

Pokusi će produbiti i razumijevanje izboja gama zračenja. Neki znanstvenici kažu da ekstremno visoke temperature prisutne u izbojima gama zraka trebaju voditi do nastanka antimaterije, što je pojava koju bi mogao replicirati Teksaški petavat.

"Pretpostavljamo da s petavatnim laserom u laboratoriju zaista možemo stvoriti malu količinu materijske-antimaterijske plazme," kaže Ditmire.
XS
SM
MD
LG