Dostupni linkovi

Robot "plivao" od SAD-a do Australije


 Robot PacX Wave Glider
Robot PacX Wave Glider
Robot PacX Wave Glider je nakon nešto duže od godinu dana uspio završiti svoje putovanje dugo 16.668 kilometara. Naime, ovaj robot je plivao od San Fanciska do Australije.

Američka kompanija Liquid Robotics, koja je izgradila robota, je tokom njegovog putovanja sakupljala informacije o temperaturi, salinitetu i ekosistemu Pacifičkog okeana. Kako kažu iz kompanije, pokazali su da ovakva tehnologija može preživjeti u moru duži vremenski period.

"Robot je na svom putovanju prošao kroz jake bure, borio se protiv ajkula, proveo je više od 365 dana na moru, posjetio je Veliki koraljni greben i na kraju se borio protiv jakih struja kako bi došao do svog odredišta u blizini Bundaberga u saveznoj državi Queensland", rečeno je iz kompanije.

Kompanija Liquid Robotics u moru ima još tri robota. Drugi će stići u Australiju početkom naredne godine, a dva robota se trenutno kreću prema Japanu. Jedan od njih je oštećen i usmjeren je prema Havajima kako bi bio popravljen.

Svi roboti su sastavljeni iz dva dijela. Gornji dio izgleda kao daska za surfanje i kablovima je spojen sa donjim dijelom na kojem se nalaze peraja.

Roboti ne koriste gorivo za kretanje, već konvertuju energiju talasa i koriste je za kretanje naprijed.

Solarni paneli na gornjem dijelu robota pokreću brojne senzore koji prave razna mjerenja svakih deset minuta.

"Okean je veliko mjesto i zbog toga je siguran za testiranje autonomnih robota. Ovi roboti se kreću sporo i ne postoji veliki rizik da će udariti u drugi objekt. Došli smo u vrijeme kada je jeftinije napraviti robota i poslati ga da prikuplja podatke, nego iznajmiti brod i posadu koja će uraditi isti zadatak", rekao je dr. Jeremy Wyatt sa Univerziteta u Birminghamu.
XS
SM
MD
LG