Dostupni linkovi

Robot Da Vinci uspješno izveo prvu operaciju srca


Ilustracija
Ilustracija
Hirurzi bolnice New Cross u Wolverhamptonu su izveli prvu operaciju na otvorenom srcu uz pomoć robota. Robota nazvanog Da Vinci daljinski kontroliše hirurg, koji uz pomoć sofisticirane kamere ima jasan pogled na srce.

Dvadesetdvogodišnja Natalie Jones je prvi pacijent na kojem je urađena ova procedura. Ljekari tvrde da je ova operacija mnogo sigurnija za pacijente od konvencionalnih hirurških zahvata.

Normalni hirurški zahvati na srcu zahtijevaju otvaranje grudnog koša, a robotske ruke se u grudni koš ubacuju kroz proreze između rebara pacijenta.

Hirurg tokom cijele operacije ima 3D prikaz srca i može pomjerati ruke robota koristeći kontrolnu ploču. Svaki put kada hirurg pomjeri ruku tri milimetra, robotska ruka se pomjeri samo jedan milimetar, prenosi BBC.

"Pacijent osjeća mnogo manju bol, brže se oporavlja i vraća svakodnevnim aktivnostima", rekao je hirurg Stephen Billing.

Tokom operacije koja je trajala devet sati hirurzi su zatvorili rupu dugu 3,5 centimetra, koju je Jones imala na srcu.

"Bila sam uplašena, ali sam izabrala ovu proceduru jer nisam željela imati ogroman ožiljak, a svidjela mi se i ideja da ću biti prva", rekla je Jones.

Ubrzo nakon prve operacije urađena je i druga, znatno komplikovanija procedura.

Četrdesettrogodišnjem Paulu Whitehouseu je urađena operacija mitralnog zaliska. Ljekari su rekli da će se on moći vratiti na posao nakon samo dva mjeseca. Nakon konvencionalne procedure oporavak poslije ovakve operacije traje šest mjeseci.

Velika Britanija je treća zemlja u Evropi, nakon Švedske i Finske, koja radi operacije na otvorenom srcu uz pomoć robota.
XS
SM
MD
LG