Dostupni linkovi

Robinzon iz Vozuće: Samo da političari počnu da rade


Robinson iz Vozuće
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:05:29 0:00

Četrdesetdvogodišnji Milutin Mrkaljević prije dvije godine vratio se na svoje imanje u selo Kalajiši u mjesnoj zajednici Vozuća kod Zavidovića. Tu živi u razrušenoj kući, bez struje i osnovnih uvjeta za život. Kaže da se 14 godina obraća vlastima i traži donacije kako bi mu se obnovila kuća, ali bezuspješno.

"Ovdje sam se rodio i odrastao. Otišao sam u srednju školu u Sloveniju i bio sam po republikama bivše Jugoslavije, nisam bio samo u Makedoniji i na Kosovu. Ostalo sam sve obišao, cijelu BiH, Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru. Četrnaest godina sam tražio donaciju, predao sam papire na svaki konkurs, nikada ništa nisam dobio. Dvadesetog maja 2014. godine sam se vratio ovdje, na silu. Imao sam lijepo auto, prodao sam ga, kupio nešto stoke i došao ovamo da živim od toga. Nemam ni struje ni puta. Podnio sam zahtjev za struju prošle godine, struja je manje od 300 metara vazdušne linije udaljena od mene“, priča nam.

Milutin nema u blizini susjeda i jedinu komunikaciju ima sa psom. Kaže živi kao vuk samotnjak. Najteže mu pada što nema struje.

"Mučim se kao nitko. Evo sad je ugrijalo sunce, najveći izdatak je za hranu. Sve para što imam dajem za hranu. Svako veče u Vozuću idem po hranu jer jaja se pokvare u toku dana po ovakvoj vrućini. Zimi je nekako moglo, i kad se skuha može biti i dan, dva ako treba, ali ljeti što se kupi to se i pojede, ostalo se kerovima baca“, kaže.

Milutin Mrkaljević
Milutin Mrkaljević

Milutin navodi kako nema stalnih primanja. Pomažu mu braća koja žive u Zagrebu, a ima i nešto stoke.

"Imam oko 40 ovaca romonovske rase i jednu kozicu. Od njih se ne može pretjerano zaraditi. Treba najmanje sedamdeset imati da bi mogao čovjek živjeti normalno i puno rada, pogotovo kad se janje i dan i noć. A one se janje u sva četiri godišnja doba“, kaže Milutin.

U Mjesnoj zajednici Vozuća povratak je započeo još 2000. godine, kada je veći dio kuća obnovljen donacijama međunarodnih organizacija. U posljednje vrijeme, taj proces se dosta usporio, kaže predsjednik Mjesne zajednice Vozuća Darko Mrakljević.

"To zemljište je bilo na njegovom ocu, a on je jedno od ne znam koliko djece točno ima, dakle nisu riješeni ti imovinsko pravni odnosi. Tako da bi on morao sada podnijeti zahtjev da ima parcelu svoju 1/1, da ima objekat, ili da se oni zajedno uključe. Međutim, problem je što je i prilično obustavljena ta pomoć povratnicima“, objašnjava Mrkaljević.

"Poznato mi je da živi na području mjesne zajednice Vozuća i da živi sam, po izvještaju iz Mjesne zajednice, odnosno spisku koji imam u evidenciji, gdje imam tačno popisane uslove u kojima živi. Da bi se bilo šta uradilo, pa i gospodinu Mrkaljeviću pomoglo, on mora imati urednu aplikaciju na javni poziv“, kaže Idriz Alihodžić, pomoćnik načelnika Općine Zavodovići.

Milutin dodaje kako je žalosno da se nakon više od dvadeset godina rata u BiH još uvijek nije riješilo pitanje raseljenih i izbjeglih osoba.

"Za sve političare koji su i u opoziciji i na vlasti imam poruku, da otvore oči i da riješe problem izbjeglica i da se vrate oni koji se žele vratiti. Etnički čista Federacija, etnički čista Republika Srpska, mene to ne zanima. Ja ne želim da živim u RS-u, želim da živim na svom, a kako će se ona zvati, da li država, da li entitet, meni je potpuno svejedno. Samo da političari počnu da rade“, zaključuje Milutin.

XS
SM
MD
LG