Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Robinson rasprave o haškom nasljeđu najavio za jesen


Patrick Robinson u Zagrebu, 06. srpnja 2010. Foto: Enis Zebić
Predsjednik Haškog tribunala Patrick Robinson u trodnevnom je radnom posjetu Hrvatskoj. U utorak je posjetio Vrhovni sud Hrvatske.

U rujnu će se u Hagu raspravljati o globalnom i institucionalnom nasljeđu Haškog tribunala, a u Sloveniji o formiranju informativnih centara Haškog tribunala u regiji, koji bi bili jezgra za razvoj memorijalnih službi, centara za pomirenje i centara za izgradnju kapaciteta, najavio je predsjednik Haškog tribunala Patrick Robinson nakon razgovora sa predsjednikom Vrhovnog suda Hrvatske Brankom Hrvatinom.

„Također, upravo se radi na tome da svi zapisnici i svjedočenja Tribunala budu prevedeni i na bosanski/hrvatski/srpski,“
rekao je.

Hrvatin je kazao kako se razgovaralo o mogućnosti da hrvatski sudovi – kako je kazao – na određeni način koriste hašku dokumentaciju.

On je prenio zajednički zaključak kako su u ranim devedesetim godinama postupci za ratne zločine pred hrvatskim sudovima bili opterećeni nedostacima – vrlo loše postavljenim optužnicama, površnim suđenjima i istim takvim obranama.

„Ali, isto tako smo uočili i potvrdili da se to u bitnome promijenilo i da su danas postupci pred našim sudovima i nepristrani i vođeni pred stručnim sucima,“
kazao je Hrvatin.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG