Dostupni linkovi

Donja: SDS je poticao separatizam


Sa suđenja Karadžiću - iz arhive
Sa suđenja Karadžiću - iz arhive
Američki istoričar Robert Donja izjavio je kako se ne slaže sa ocjenom da se sve dok je postojala mogućnost očuvanja Jugoslavije Srpska demokratska stranka (SDS) zalagala za cjelovitu Bosnu i Hercegovinu, kako je u ponedjeljak tvrdio optuženi za ratne zločine Radovan Karadžić.

Donja je rekao kako misli da se SDS više angažovao za separatističke aktivnosti, daleko prije nego što je nestala mogućnost da se Jugoslavija očuva.

Karadžić: Kada, gospodine Donja, i kojim aktima?


Vi ste formirali različite zajednice općina koje su imale separatističke političke namjere u prvim mjesecima 1991. godine. Formirali ste srpske autonomne oblasti ujesen 1991., a u međuvremnu ste se angažirali na odnosima sa vojnim snagama koje su, također, prigrlile separatizam
Donja:
Pa, vi ste formirali različite zajednice općina koje su imale separatističke političke namjere u prvim mjesecima 1991. godine. Formirali ste srpske autonomne oblasti ujesen 1991., a u međuvremnu ste se angažirali na odnosima sa vojnim snagama koje su, također, prigrlile separatizam, tako da mislim da ste vi dosta dugo žustro poticali separatizam i podupirali separatizam daleko prije nego što je nestala mogućnost da se očuva bilo kakva Jugoslavija.

Radovan Karadžić u više navrata je potencirao kako su Srbi Jugoslaviju smatrali svojom kućom, te da su željeli njeno očuvanje.

Na njegovo pitanje da li se slaže sa ocjenom da je jedan od srpskih ciljeva bio taj da, ukoliko Slovenci i Hrvati ne budu više sastavni dio Jugoslavije, Srbi ostanu u toj državi na onim teritorijama koje su pretežno srpske, Donja je odgovorio:

„Velika Srbija, to je, zapravo, ono što vi sugerirate, je li tako? Vaš drugi prioritet bila je velika Srbija, ili ja pogrešno shvaćam i pogrešno predstavaljam vaša pitanja?“

Karadžić: Ne, gospodine, nije u pitanju velika Srbija - nego Jugoslavija što veća može biti.

Donja: Ja mislim da je program kojega ste vi prihvatili i kojega je prihvatio gospodin Milošević, također, obuhvaćao da se zadrže oni dijelovi Hrvatske koje su Srbi smatrali svojom zemljom, što nije bilo potpuno u skladu s preostalim republikama, odnosno načinom kako su tada bile granice povučene unutar Jugoslavije.

Nastavak unakrsnog ispitivanja istoričara Roberta Donje biće nastavljeno i u utorak.
XS
SM
MD
LG