Dostupni linkovi

Rješenje za plastični otpad u okeanima


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Devetnaestogodišnji student Boyan Slat iz Holandije izumio je koncept koji bi mogao očistiti oko 20 milijona tona plastičnog otpada u svjetskim okeanima. Boyan je došao na ideju o stvaranju plutajućih platformi koje bi prikupljale otpad s površine mora.

Koncept čišćenja okeana dizajniran je za hvatanje plutajuće plastike bez ugrožavanja riba i planktona u okeanima. Prikupljeno smeće moglo bi se i reciklirati.

„Iako ova hipoteza još treba proći testiranje, čak bi i planktonske vrste mogle ostati sačuvane jer se mogu gibati zajedno s vodom unutar barijere“, pojašnjava Boyan na svojoj internetskoj stranici.

Tvrdi i kako je sustav potpuno održiv jer bi koristio snagu sunca i vjetra.

Predlaže poboljšanje okeanske vode tako da se procesori ugrade na morsko dno i sarađuju s plutajućim platformama, tako da se voda može kretati kroz njih i stvarati energiju.

Njegov koncept također uključuje korištenje plutajućih barijera umjesto mreža,koje mogu pokriti veliku površinu i okretati se sporo čime bi se sačuvale životinje i njihova staništa.

„Ovaj koncept je toliko efikasan te procjenjujemo da bi prodajom prikupljenog otpada iz pet oceanskih područja zaradili više novca nego što bi stajao cijeli projekt“, kaže Boyan, koji je otvorio i Fondaciju za čišćenje oceana kako bi prikupio novac za razvoj svojeg izuma.
XS
SM
MD
LG