Dostupni linkovi

Premijer Britanije ukazao da samo vlade mogu da se nose sa rizicima umjetne inteligencije


Rishi Sunak, premijer Velike Britanije
Rishi Sunak, premijer Velike Britanije

Dok se vlasti širom svijeta trude da postave zaštitne ograde za umjetnu inteligenciju, britanski premijer Rishi Sunak upozorio je u četvrtak, 26. oktobra da ne treba prebrzo regulisati tehnologiju koja se brzo razvija prije nego što se u potpunosti shvati.

Sunak je upozorio na prebrzo djelovanje čak i dok je skicirao velike rizike koje umjetna inteligencija može donijeti.

Premijer Velike Britanije Rishi Sunak rekao je da se samo vlade mogu uhvatiti u koštac s rizicima koje predstavlja umjetna inteligencija (AI), tehnologija koja može olakšati izradu hemijskog ili biološkog oružja, širiti strah i, u najgorem slučaju, izmaći ljudskoj kontroli.

Govoreći uoči globalnog skupa koji je sazvao za nerednu sedmicu kako bi se procijenili rizici AI tehnologije, Sunak je rekao da se nada da će se učesnici složiti oko prirode rizika i uspostaviti globalni panel za njihovu procjenu.

Britanija će, rekao je Sunak, ustanoviti sigurnosni institut za AI kako bi "preispitivala, procjenjivala i testirala nove tipove umjetne inteligencije i kako bi znala šta su sposobnost novog modela tehnologije".

Vlasti se utrkuju da zauzdaju umjetnu inteligenciju usred nedavnog uspona ove tehnologije u opštoj primjeni kao što je ChatGPT.

Sunakov sigurnosni samit o umjetnoj inteligenciji fokusiran je na rizike od takozvane granične umjetne inteligencije, odnosno vrhunskih sistema koji mogu obavljati širok spektar zadataka, ali mogu sadržavati nepoznate rizike za javnu sigurnost.

Jedan od ciljeva samita je "snažno pogurati" prvu međunarodnu izjavu o prirodi rizika umjetne inteligencije, rekao je Sunak.

U Bletchley Parku u južnoj Engleskoj, sjedištu britanskih stručnjaka za razotkrivanje šifriranih poruka tokom Drugog svjetskog rata, 1. i 2. novembra održava se skup predstavnika AI kompanija, političkih lidera i stručnjaka.

Sunak je poručio da Britanija želi biti globalni predvodnik u sigurnosti umjetne inteligencije. Na skup je pozvana i Kina, ali za sada nema potvrde da će poslati svog predstavnika.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG