Dostupni linkovi

Risanska pijaca:Turiste tjeraju visokim cijenama


Ilustracija
Ilustracija

Kako u Risnu, primorskom gradiću u Boki, ocjenjuju početak ovogodišnje turističke sezone i da li se već sada mogu procijeniti dometi?

Poslednjih dana kiša i temperature vazduha i mora ne pogoduje kupačima u Crnoj Gori, ipak u Risnu, kažu mještani, ima dosta turista. Većina su Rusi i Poljaci, priča nam gospođa Zaga koja je na Risanskoj pijaci, trideset godina:

“Ima, ima turisti dosta iz Rusije, Srbije, Bosne. Svi traže dobru domaću pomidoru, krompir, jabuku krušku. Pomidora je jedan I po euro, trešnje 3 i po. Ovo su domaće maline urbane u Cucama i koštaju 2 eura. Kilogram maslina je 6 eura a pršuta 20. Nijes kup pršut jer evo u prodavnici ona košta 27 eura”, navodi ova prodavačica.

Iako turista ima dovoljno za kraj juna prodavci sa risanske pijace strahuju kako će proći ove sezone jer se odlukom nadležnih vlasti pijaca u ovom malom primorskom mjestu rano zatvara:

“Mi moramo da zatvorimo iako ljudi stalno kupuju, ovdje su na odmoru i u svakom momentu hoćete nešto da kupite. Turisti se žale što moramo da zatvorimo u 4 sata poslijepodne. Pijaca je duša grada, ne može bez pijace da funkcionišu ni restorani ni kuhinja. Turisti su oduševljeni, međutim što cijene nijesu visoke i što mi i dalje imamo običaj da ih častimo kako cijenom tako besplatnim zalogajem“, kaže nam prodavačica na risanskoj pijaci.

Ruski turisti koje smo zatekli na pijaci u Risnu kažu da godinama ljetuju u Crnoj Gori i da se rado vraćaju:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:39 0:00
Direktan link

I risanski ugostitelji su zadovoljni kako je počela sezona, a najbolji pokazatelj su veći pazari.

Konobari se najviše obraduju ruskim turistima, objasnili su nam i zašto:

“Oni definitivno najbolji bakšiš daju. Recimo ako je nešto 11 eura Rusi ostave 20 eura. Ali to kako ko jer neki čekaju i euro ili 20 centi da im vratimo.“

Baka Zaga sa risanske pijace kaže da svi koji rade u turizmu treba da mijenjaju odnos prema turistima:

“Ovdje kada dođu oderu ih, opljačkaju i onda više neće da dođu. Sir im se naplaćuje 40 eura, pa ti vidi da li bi ti to platila i kupila. Đe god da ima stranog turiste svi pokušavaju da ih pokradu. Pršut im naplaćuju 25 eura što je bio 10 eura. Kod mene dolaze jer se nemaju na što žaliti niti se ko žalio. Dođu, kupuju kod mene, slikavaju se.“

XS
SM
MD
LG