Dostupni linkovi

'Rio Tinto' nije otišao iz Srbije jer poseduje značajnu količinu zemlje, kaže Brnabić


Ana Brnabić
Ana Brnabić

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je u nedelju uveče da kompanija "Rio Tinto" nije otišla iz Srbije jer poseduje "značajnu količinu zemlje".

"Vi ne možete tim ljudima (kompaniji) da oduzmete tu zemlju. Ako to uradite, vi ste krenuli u nacionalizaciju. Ako krenete u nacionalizaciju, onda u ovoj zemlji nema nikakve pravne sigurnosti kako za investitore, tako i za pravna lica", rekla je Brnabić za televiziju Pink.

Izrazila je nadu da ni naredna vlada neće pokušati da uradi nešto slično.

Prema njenim rečima, meštani su dobrovoljno prodali zemlju "Rio Tintu".

"Nijedan milimetar zemlje koju poseduje Rio Tinto nije rezultat eksproprijacije. Oni su ponudili neki novac, ti ljudi su to prodali. Vi ne možete tu zemlju da oduzmete", kazala je ona.

Navela je da je "Rio Tinto" došao u Srbiju nešto pre 2004. godine, kada su, kako tvrdi, zakoni o rudarstvu izmenjeni tako da kada neko ima istražna prava, automatski dobija i eksploataciona prava.

"Na osnovu toga, 'Rio Tinto' danas može da tuži Srbiju", dodala je Brnabić.

Brane pašnjake zapadne Srbije i ne veruju u ekološko kopanje litijuma
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00

Nakon masovnih ekoloških protesta, Vlada Srbije je početkom 2022. stopirala projekat "Jadar" međunarodne rudarske kompanije "Rio Tinto" u zapadnoj Srbiji, gde su otkrivene rezerve litijuma.

Protivljenje iskopavanju litijuma dovelo je do masovnih protesta i blokada puteva u Srbiji krajem 2021. i početkom 2022. godine.

Povod za proteste je bila namera britansko-australijskog rudarskog giganta da otvori rudnik litijuma u području reke Jadar, vredan 2,4 milijarde dolara.

Pod pritiskom javnosti, Vlada Srbije je donela odluku da stavi van snage sve odluke u vezi s projektom "Rio Tinta".

Međutim, ekološki aktivisti nastavili su sporadične proteste i akcije, smatrajući da na projekat "nije stavljena tačka".

Traže da se zakonom trajno zabrani iskopavanje litijuma u Srbiji.

Sumnjičavi su i prema memorandumu o strateškom partnerstvu Srbije i Evropske unije u oblasti baterija i kritičnih sirovina, u koje spada i litijum. Memorandum je potpisan u septembru ove godine.

Odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa memorandumom, premijerka Srbije je 9. novembra 2023. izjavila da je za njenu Vladu na priču sa litijumom "stavljena tačka".

XS
SM
MD
LG