Dostupni linkovi

Rio Tinto kupuje rudnik litijuma u Argentini


Lokacija projekta Rinkon za litijum u Argentini, 13. avgust 2021.
Lokacija projekta Rinkon za litijum u Argentini, 13. avgust 2021.

Kompanija Rio Tinto kupuje rudnik litijuma u Argentini dok nastoji da proširi svoje poslovanje na materijale neophodne za energetsku tranziciju, ali i u vreme kada cena tog metala naglo raste. Rudnik u Argentini bi trebalo da ima potencijal da proizvodi 50.000 tona litijum karbonata, otprilike koliko i rudnik Jadar zbog kojeg su u Srbiji izbili protesti, i s ta dva projekta Rio Tinto bi bio jedan od najvećih proizvođača litijuma na svetu, pišu svetski mediji.

Čitamo vam: Rio Tinto kupuje rudnik litijuma u Argentini
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:28 0:00

'Da se iskoristi prilika'

Rio Tinto saopštio je u utorak, 21. decembra, da će kupiti litijumski projekat Rinkon (Rincon) u Argentini za 825 miliona dolara u nastojanju da nadogradi svoje poslovanje materijalima neophodnim za proizvodnju baterija, navodi Rojters (Reuters).

Ova kupovina Rio Tinta, kako navodi agencija, dolazi u vreme kada vlada velika potražnja za litijumom koji je ključni sastojak u baterijama za električne automobile, dok se drugi očekivani proizvod, borat, koristi u solarnim panelima i vetroturbinama.

"Projekat Rinkon ima potencijal da donese značajne nove zalihe litijum karbonata za baterije, da se iskoristi prilika koju nudi rastuća potražnja navođena globalnom energetskom tranzicijom", naveo je u saopštenju izvršni direktor Rija Džejkob Stausholm (Jakob Stausholm).

Tehnologija direktne ekstrakcije litijuma predložena za projekat kupljen od privatnih vlasnika ima "potencijal da značajno poveća dobijanje litijuma" u poređenju sa bazenima za solarno isparavanje, naveo je Rio Tinto, dodajući da na lokaciji trenutno radi pilot postrojenje.

Rio Tinto je u julu opredelio 2,4 milijarde dolara za projekat litijuma u Srbiji koji je izazivao proteste aktivista za zaštitu životne sredine koji kažu da će rudnik zagaditi zemlju i vodu.

Materijal za budućnost

Kupovinom rudnika litijuma u Argentini, druga po veličini rudarska kompanija na svetu ubrzava svoj prodor u materijale za baterije, dok cena tog metala nastavlja da raste, ukazuje Blumberg (Bloomberg).

Globalna tranzicija ka električnim vozilima povećala je potrošnju i cene litijuma su ove godine zabeležile više nego trostruki rast, budući da rudarske kompanije i pored proširenja kapaciteta ne mogu da idu u korak s potražnjom.

Najveće rudarske kompanije, kako navodi Blumberg, sve više žele da se prošire na takozvane materijale za budućnost, kao što su litijum, bakar, pa čak i đubriva, pošto investitori i vlade povećavaju pritisak na materijale koji više zagađuju, ali koji su dugo bili najprofitabilniji.

Rio Tinto već želi da u Srbiji razvije rudnik litijuma vredan 2,4 milijarde dolara dok nastoji da diverzifikuje svoje poslovanje bazirano na rudi gvožđa, ali su ti planovi pod pritiskom aktivista koji protestuju na ulicama srpskih gradova protiv projekta.

Zbog tih prepreka dogovor u Argentini je "posebno važan", rekao je Kris Beri (Chris Berry), predsednik konsultantske kompanije Haus mauntin partners (House Mountain Partners), dodajući da je jedna od najvećih grešaka rudarskih kompanija što nemaju plan B, ali da je "jasno da je Rio dobro razmislio o svojoj litijumskoj strategiji".

Promena strategije

Dogovor o kupovini projekta litijuma u Argentini ističe promenu strategije u Rio Tintu pod njegovim novim izvršnim direktorom Stausholmom koji veruje da kompanija previše izbegava rizike, delom zbog lošeg rezultata u nedavnim spajanjima i akvizicijama, ističe Fajnenšl tajms (The Financial Times).

Analitičar investiciona banke Džej Pi Morgan (JPMorgan) Dominik O'Kejn (Dominic O’Kane) ocenio je da je kupovina Rinkona "strateški značajna", navodi britanski list i ukazuje da taj dogovor koji je usledio posle niza drugih poslova s litijumom u Južnoj Americi, uključujući najavljeni ulazak kineske kompanije Ziđin, pokazuje da rudarski sektor skreće pažnju na metale potrebne za energetsku tranziciju.

Rio Tinto već ima projekat litijuma Jadar u Srbiji vredan 2,4 milijarde dolara i s kupovinom Rinkona imaće potencijal da proizvodi od više od 100.000 tona litijum karbonata godišnje, pošto bi oba projekta trebalo da daju po 50.000 tona godišnje pod punim kapacitetom, ukazuje Fajnenšl tajms.

S ova dva projekta, dodaje list, Rio Tinto bi bio jedan od najvećih proizvođača litijuma na tržištu za koje se očekuje da će rasti za 25 do 35 odsto godišnje u narednoj deceniji, dok se povećava potražnja za tim metalom pošto je ključan za proizvodnju baterija koje napajaju razne stvari od pametnih telefona do električnih vozila

Rio Tinto nije naveo koliko će koštati razvoj projekta u Argentini, ali na sajtu Rinkona piše da se predviđa da će kapitalni izdaci biti 770 miliona dolara tokom dvogodišnjeg perioda izgradnje, s očekivanjem prve proizvodnje 2025-26.

UPITNIK: Kako da poboljšamo Dnevno@RSE?

Više od dve godine šaljemo Dnevno@RSE za medije i novinare širom Zapadnog Balkana kako bi sa vama podelili sadržaje koje možete besplatno da objavite na svojim platformama.

Ako ste novinar ili medijski radnik koji koristi ovu uslugu, želimo da čujemo od vas kako je možemo unaprediti.

Molimo vas da popunite kratki upitnik koji možete naći na ovom linku: UPITNIK

XS
SM
MD
LG