Dostupni linkovi

Pronađena radioaktivna kapsula iz rudnika Rio Tinta u Australiji


Vatrogasne i hitne službe u potrazi za radioaktivnom kapsulom iz rudnika Rio Tinto u Australiji, 28. januar 2023.
Vatrogasne i hitne službe u potrazi za radioaktivnom kapsulom iz rudnika Rio Tinto u Australiji, 28. januar 2023.

Vlasti u Australiji su saopštile 1. februara da su pronašle malu radioaktivnu kapsulu koja je nestala prošle nedelje.

Službe hitne pomoći "bukvalno su pronašle iglu u plastu sena", navele su vlasti zapadne Australije, a preneo BBC.

Ogromna potraga je pokrenuta kada je kapsula, u vlasništvu kompanije Rio Tinto, izgubljena u transportu, rutom dugoom 1.400 kilometara.

Rudarski gigant Rio Tinto se izvinio zbog gubitka kapsule, koji je mogla predstavljati ozbiljnu opasnost.

Kapsula - prečnika 6 milimetara i dužine 8 milimetara - sadrži malu količinu cezijuma-137, koji može da izazove oštećenje kože ili opekotine i druge bolesti prouzrokovane radijacijom.

Službe hitne pomoći su tokom potrage koristile specijalizovanu opremu, uključujući detektore zračenja.

Uređaj je deo merača gustine, koji je uobičajen u rudarskoj industriji. Korišćen je u rudniku Gudai-Darri kompanije Rio Tinto u udaljenom regionu Kimberlija.

Uređaj je korišćen u rudniku u udaljenom regionu Kimberlija.

Rio Tinto je ranije obećao da će pokrenuti istragu o tome šta se dogodilo. Područje potrage za izgubljenom kapsulom bilo je ogromno.

Merač je prevozila podizvođačka kompanija, koja ga je preuzela sa lokacije rudnika 12. januara da bi ga premestila u skladište u severoistočnom predgrađu Perta.

Kada je 25. januara raspakovan radi inspekcije, merač je pronađen razbijen i radioaktivna kapsula je nestala. Nedostajao je i jedan od četiri montažna vijka i zavrtnja.

Vlasti su saopštile da su vibracije tokom tranzita možda prouzrokovale da se zavrtnji olabave, što je omogućilo da kapsula propadne kroz rupe u kućištu i kamionu.

Do incidenta je došlo u trenutku kada kompanija Rio Tinto pokušava da popravi svoju reputaciju u Australiji, jer je uništavanje svetih aboridžinskih skloništa u stenama u Zapadnoj Australiji izazvalo oštre osude.

Rio Tinto je razneo 46.000 godina stara skloništa u klisuri Jukan kako bi proširio rudnik. Incident je izazvao veliko negodovanje, koje je dovelo do otkaza nekoliko najviših šefova kompanije.

Izvor: BBC

XS
SM
MD
LG