Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Izvinjenje Olimpijskog komiteta zbog ponašanja američkih sportista


Američki plivači Gunnar Bentz (lijevo) i Jack Conger (drugi s desna) na aerodromu u Rio de Janeiru, 18. august 2016.

Četiri američka olimpijska plivača koja su isprva tvrdili da su opljačkani u Rio de Janeiru, zapravo su uništili ulazna vrata na benzinskoj stanici u istom gradu i potukli se sa zaštitarima objekta. Olimpijski komitet Sjedinjenih Američkih Država (SAD) se izvinio za neprihvatljivo ponašanje četiri američka plivača.

Podsjećamo, plivači Gunnar Bentz, Jack Conger, Jimmy Feigen i Ryan Lochte tvrdili su da su opljačkani na putu ka Olimpijskom selu dok su putovali taksijem.

Američke sportiste navodno je zaustavilo nekoliko osoba koji su izgledali kao naoružani policajci, te su tražili novac i ostale privatne stvari.

Brazilska policija posumnjala je u njihov iskaz nakon što nisu uspjeli pronaći svjedoke koji bi potvrdili njihovu priču.

Prema navodima brazilskog izvora, plivači su bili umiješani u fizički obračun sa zaštitarima benzinske pumpe prilikom čega su zamoljeni da plate za nanesenu štetu. Tri plivača su zadržana u Brazilu radi ispitivanja, dok je jedan uspio ući na avion i vratiti se u SAD.

Prije nego što su krenuli kući, brazilski sudija naredio je oduzimanje pasoša zbog policijske istrage nastale zbog nedorečenosti njihove tvrdnje da su opljačkani.

Gunnar Bentz i Jack Conger su čak pokušali napustiti zemlju, ali su u srijedu navečer izvedeni iz aviona.

Policija je ispitala tri plivača koji su do sada osvojili zlatne medalje na Olimpijskim igrama, te je saopštila da nisu bili žrtve pljačke za koju su tvrdili da se dogodila.

Nakon što su dali iskaz u policiji, načelnik policije Fernando Veloso izjavio je na konferenciji za novinare da nema dokaza da su plivači pretrpjeli nasilje.

"Na benzinskoj stanici gdje tvrde da su napadnuti nisu pretrpili nasilje, niti su opljačkani. Oni su tu otišli u toalet, nakon čega su uništili inventar. Još ispitujemo da li su u tom uništavanju učestvovali svi. Istraga koju smo proveli pokazuje da nema naznaka da su oni doživjeli bilo kakvo nasilje od nekog drugog", rekao je Veloso.

Fernando Veloso je takođe rekao da bi, teoretski, plivači mogli biti krivično gonjeni za davanje lažnog iskaza i vandalizam, ali nije precizirao da li će se protiv njih napisati prijave.

  • 16x9 Image

    Mirna Sadiković

    U novinarstvu je od 1994. Na Tuzlanskoj televiziji stiče prva novinarska iskustva kao reporter, a potom radi i kao urednik do 1999. Radila je na OBN televiziji, u sarajevskoj redakciji "Nezavisnih novina", a 2001. postaje dio ekipe Radija Slobodna Evropa. Obrađuje političke i ekonomske teme.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG