Dostupni linkovi

Objavljeni konačni rezultati parlamentarnih izbora u Srbiji


Republička izborna komisija (RIK) je u utorak uveče, posle ponovljenih izbora za narodne poslanike na osam biračkih mesta objavila rezultate parlamentarnih izbora.

RIK je na svom sajtu objavio rezultate na osnovu svih obrađenih biračkih mesta, a po kojima je lista "Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane" osvojila 46,75 odsto glasova.

Opoziciona lista "Srbija protiv nasilja" osvojila je 23,66 odsto glasova, a lista "Ivica Dačić – premijer Srbije" 6,55 odsto.

Koalicija NADA osvojila je 5,02 odsto glasova, lista Branimira Nestorovića "Mi – glas iz naroda" 4,69 odsto glasova, a koalicija "Nacionalno okupljanje" stranke Zavetnici i pokreta Dveri 2,76 odsto glasova.

Savez vojvođanskih Mađara osvojio je 1,7 odsto glasova, Srpska radikalna stranku 1,46 odsto, a lista koju su predvodili Usame Zukorlić i Tomislav Žigmanov 0,76 odsto glasova.

Lista "SDA Sandžaka – Sulejman Ugljanin" dobila je 0,57 odsto, a lista "Politička borba Albanaca se nastavlja – Šaip Kamberi" 0,35 odsto glasova.

Lista Narodna stranka osvojila 0,88 odsto, a lista Zajedno za budućnost 0,18 odsto, piše na sajtu RIK-a.

Ruska stranka osvojila je 0,3 odsto glasova, lista Čedomira Jovanovića 0,24 odsto, a lista Saše Radulović i Borisa Tadić 1,18 odsto glasova.

Za listu "Srbija na zapadu" glasalo je 0,14 odsto, dok je lista "Albanska demokratska alternativa" dobila 0,08 odsto glasova.

Građani Srbije su u utorak, 2. januara, glasali na dva biračka mesta u Bačkom Petrovcu, tri u Beloj Palanci i na po jednom mestu u opštinama Beočin, Mionica i Petrovac na Mlavi.

Izbori su ponovljeni na biračkim mestima na kojima nije bilo moguće utvrditi rezultate glasanja na izborima od 17. decembra, kao i tamo gde su poništeni rezultati glasanja zbog nepravilnosti.

Parlamentarni i lokalni izbori u 65 opština i gradova, uključujući Beograd, održani su 17. decembra u Srbiji.

Od tada u Beogradu protestuje deo opozicije tvrdeći da su bili neregularni, što vlast Srpske napredne stranke negira. Koalicija "Srbija protiv nasilja" zatražila je održavanje novih izbora po fer i demokratskim standardima.

Izveštaji domaćih i međunarodnih posmatračkih organizacija, uključujući misiju Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), ukazali su da je na izborima u Srbiji 17. decembra bilo izbornih nepravilnosti.

Kancelarija OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) 18. decembra saopštila je da su izbore obeležile neregularnosti, zloupotreba javnih sredstava, medijska dominacija predsednika države Aleksandra Vučića, negativna kampanja i širenje straha.

Posmatračka misija CRTA je objavila da je na dan održavanja izbora došlo do organizovanih migracija koje su uticale na ishod beogradskih izbora. Svedočenja o tome zabeležio je i Radio Slobodna Evropa.

Deo evroparlamentaraca pozvao je na nezavisnu istragu svih prijavljenih nepravilnosti tokom izbora. Evropska unija i Sjedinjene Američke Države su pozvale nadležne u Srbiji da istraže navode međunarodnih posmatrača.

Vlast predvođena Srpskom naprednom strankom negira da su postojale veće izborne nepravilnosti, uz ocenu da su ovo bili "najčistiji izbori do sada".

XS
SM
MD
LG