Dostupni linkovi

Počinje gradnja džamije u Rijeci


Budući izgled džamije
Budući izgled džamije
Danas je u Rijeci položen kamen temeljac za gradnju Islamskog centra i džamije. Nakon četvrt stoljeća traženja, razgovora i pregovora, oko 10.000 muslimana koji gravitiraju Rijeci, konačno će imati svoj centar i bogomolju. To će, poslije one u Zagrebu i u Gunji, biti treća džamija u Hrvatskoj.

Još prošle godine, kada je dobivena lokacijska dozvola, predsjednik Islamske zajednice u Hrvatskoj, muftija Ševko efendija Omerbašić, nam je izjavio da će Islamski centar i džamija u Rijeci mnogo značiti za identitet riječkih muslimana: Bošnjaka, Roma, Albanaca, Turaka:

"Generacije muslimana u Rijeci ne znaju kako izgleda džamija. Džamija ipak daje pečat muslimanskom identitetu".


Izgradnja džamije koštati će od osam do deset milijuna eura. Idejni projekt za džamiju je napravio kipar Dušan Džamonja, a ona će se graditi na kompleksu zemljišta od 10.000 metara četvornih:

„Islamski centar je velik oko 3.500 kvadratnih metara, a sa propratnim prostorom - garažama, trgovima i slično - površine je oko 5.200 metara kvadratnih.“


Nema više otpora gradnji džamije


Riječki muslimani su prije lokacije na Rujevici tražili da se ona izgradi u četvrti Hosti –Breg, ali tamo su bili naišli na otpor lokalnog stanovništva. Hajrudin efendija Mujkanović kaže da otpora više nema:

„Podvukli smo crtu u Islamskoj zajednici u Rijeci, a grad je toga svjestan, te ne želimo govoriti o onome što je bilo. Bila je jedna potpisana peticija protiv lokacije gradnje Islamskog centra u Rijeci, ali ne protiv same džamije. Na tom mjestu, mjesni odbor trebao je graditi nekakve prostorije za taj dio mjesnog odbora. Uz dogovor smo pristali na zamjenu lokacije, tako da smo na neki način sada i zadovoljni jer smo dobili lokaciju koja je momentalno u Rijeci možda i najbolja.“

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel nam je svojevremeno objasnio zašto se toliko dugo čekalo na džamiju u Rijeci:

"Ta dužina trajanja je rezultat čitavog spleta okolnosti. S jedne strane postojala su insistiranja u prijašnjim godinama na nekim rješenjima koja za grad, u arhitektonskom smislu, nisu bila prihvatljiva. S druge strane tu je i činjenica da je u jednom dijelu grada bio dosta jak otpor stanovništva prema lokaciji. Nastojali smo naći zadovoljavajuće rješenje i ono je konačno postignuto" .


Džamija će imati minaret visok 23 metra.

„Minaret je sastavni dio svakog Islamskog centra“, rekao je Hajrudin efendija Mujkanović.

Rijeci gravitira 10.000 muslimana, u džamiji će o velikim blagdanima biti mjesta i za njih 3.000, ali nisu samo oni dobitnici. Dobitnici su svi građani Rijeke jer njihov grad će se s izgradnjom džamije svrstati u red pristojnih mediteranskih gradova koji imaju i katoličku i pravoslavnu crkvu, i džamiju, i sinagogu.
XS
SM
MD
LG